Windmolens
Volledig scherm
Windmolens © Getty Images/Cultura RF

Publiek blijft bij politiek beraad Borne over windmolens met vragen achter

BORNE - Een volle publieke tribune in Borne bij politiek beraad gisteravond over twee nog te bouwen windmolens naast knooppunt Buren aan de snelweg A1/A35.  Maar ze werden niet veel wijzer.

De VVD die gisteravond tijdens een politiek beraad in Borne een lans wilde breken voor omwonenden die vrezen forse overlast te ondervinden van de windmolens van elk 200 meter hoogte  kreeg de knip op de neus van Henk van den Berg die de vergadering voorzat.

VVD’er Jan van Helvert had net onder meer gezegd: “Er is grote weerstand in Borne tegen windmolens op die plaats. Hoe vaak moeten mensen nee zeggen? Er zijn al keuzes gemaakt en wij worden daarin meegezogen", toen Van den Berg ingreep en Van Helvert tot de orde riep.

Te hulp

“In de raad kunt u stellingen innemen, in een politiek beraad kunt u informatie ophalen", aldus Van den Berg. Daarop zei VVD’er Leo Graafhuis, die zijn partijgenoot Van Helvert te hulp schoot: “Wat hebben de mensen op de tribune dan nog aan deze discussie?” Daarop schoot voorzitter Van den Berg uit zijn slof. “U zoekt weer het randje op. We zijn geen kleuters. Als u dit onderwerp op de agenda wilt zetten, zet het op de agenda." Maar geen enkele fractie wil het onderwerp, in deze fase, op de agenda van de raad plaatsen. Na de verbale uithaal van Van den Berg hielden de andere fracties zich tamelijk rustig.

Wind voor Buren 

Waar gaat het om?  Melkveehouders Bert en Annemarie Kristen willen twee windmolens toestaan op hun grond langs de A1/A35. Onder de noemer ‘Wind voor Buren’ willen ze zoveel mogelijk mensen betrekken bij onderzoek naar de haalbaarheid. Maar ook zou een ‘omgevingsvisie’ moeten worden opgesteld en willen ze in gesprek gaan met maatschappelijke organisaties en bewoners. Het college van B en W van Borne stemt in met dit ‘proces’, zonder zich uit te spreken over ‘steun.’  In april nam de gemeenteraad van Hof van Twente al een motie aan waarin deze opzet wordt omarmd, voordat een concrete vergunningaanvraag wordt ingediend.

Bestemmingsplan

Formeel ligt de beoogde locatie op grondgebied van Hof van Twente, dat op termijn de procedure ruimtelijke ordening (bestemmingsplan) zal moeten opstarten als het plan wordt doorgezet. In die procedure zijn mogelijkheden om bezwaar in te dienen, tot aan de Raad van State.

Aan de Bornse kant heeft intussen meer dan 90 procent van de ondervraagden bezwaar tegen de windmolens vanwege geluidsoverlast en slagschaduw.  Dat betoogde Ron Emmens namens de Stichting Twickelrand. Hij somde diverse andere bezwaren op waarom de locatie geen goede locatie is. Zoals: “Windmolens op deze locatie leveren onvoldoende rendement op. Het waait hier onvoldoende. Dus is een jaarlijkse subsidie nodig.”En: “De veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van ruim 10.000 mensen is in het geding."