Volledig scherm
HENGELO - een zouthuisje met een zonnepaneel erop (waaraan je kunt zien dat in de caverne een geofoon hangt), met op de achtergrond Twence © Emiel Muijderman

PvdA-raadslid stelt vragen over cavernes tussen Hengelo en Enschede

HENGELO/ENSCHEDE - Van de tientallen zoutcavernes tussen Hengelo, Enschede en Haaksbergen gelden er 41 als potentieel instabiel. Hebben gemeentes de potentiële risico’s van de instabiele zoutcavernes wel goed in beeld? PvdA-raadslid André Boersma (Enschede) stelt hierover vragen aan het college. 

 Het risico bestaat dat deze cavernes instorten en een zogeheten sinkhole achterlaten. Zeventien holtes hebben hoge prioriteit, omdat er bouwwerken als de afvalverbrandingscentrale van Twence, hoogspanningsmasten of de A35 op zijn gebouwd. 

Boersma baalt dat er naar zijn eigen zeggen niet veel is veranderd sinds bij Staatstoezicht op de mijnen bellen zijn gaan rinkelen. Zoutproducent Nouryon ontbeert vulstof om de cavernes te stabiliseren. Het opvullen met dieselolie is na twee cavernes gestopt en de toepassing van vliegas, een overblijfsel na verbrandingsprocessen, is van de baan. Het PvdA-raadslid wil weten wat de risico's zijn als er niet op tijd genoeg vulstof voorhanden is, hoe de gemeente de veiligheid van inwoners waarborgt en waarom er nog geen goedgekeurd plan van aanpak ligt. Het is niet de eerste keer dat er kritische vragen over de cavernes worden gesteld.