Raad Hengelo dubt over procedure marktplein

Tenzij de schijn bedriegt, zal de gemeenteraad binnenkort kiezen voor het traditionele ‘proces’ rond de besluitvorming over wat er met het marktplein moet gebeuren.

HENGELO

De gemeenteraad is terug bij af na het mislukken van project ‘De Hijschkamer’ op het marktplein.  De tijd dringt. Dat er iets moet gebeuren op het meest prominente plein in de stad, daarvan is iedereen wel doordrongen. Om tot een aanvaardbaar nieuw ontwerp voor het marktplein te komen kunnen twee procedures worden gevolgd; de traditionele waarbij de gemeenteraad wensen ophaalt bij de bewoners, kaders stelt en uiteindelijk zelf de knoop doorhakt, of een route volgen die ‘community processing’ heet en waarbij Hengeloërs maximaal invloed hebben op het eindresultaat. maar wel binnen de kaders van de gemeenteraad.

Schoten voor de boeg

Tijdens een politieke markt woensdagavond werden beide visies toegelicht. Belangrijk is dat in beide visies, zo werd althans gezegd, een eindresultaat vóór de zomer van 2020 op tafel ligt.  Woensdag 20 november willen de politieke fracties hun standpunt geven over het te volgen traject. Maar er werden al wel schoten voor de boeg gegeven. Daaruit kan voorzichtig de conclusie worden getrokken dat de gemeenteraad vasthoudt aan de vertrouwde procedure. Hengelo zou de eerste stad zijn waar in het openbare domein via ‘community processing’ een belangrijk project tot stand zou komen.

Te ver

Dat gaat veel raadsleden te ver. „Mijn angst is dat, als we de kaders hebben gesteld, wij het proces moeten loslaten”, zei SP-fractievoorzitter Floor van Grouw. VVD-gemeenteraadslid Brigiet Schoemaker: „Wij gaan onze verantwoordelijkheid niet over de schutting gooien.”

Maar er waren ook andere geluiden. Raadslid Han Daals van BurgerBelangen: „We moeten niet te veel discussie hebben over onze rol in het proces. Laten we iedereen een kans geven.” PVV-raadslid Jeanet Nijhof: „We moeten het lef hebben om los t laten.”