Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Shisha-clubs in Hengelo negeren regels tabaksaccijns

HENGELO/ALMELO - Twee betrokkenen bij shisha-lounges in de Hengelose binnenstad, waar waterpijp wordt gerookt, worden vervolgd. Ze zouden regels over tabaksaccijnzen hebben overtreden. 

Wanneer tabak wordt gevonden zonder accijnszegel, wordt een strafbeschikking (500 euro) uitgedeeld. Verdachten die niet betalen worden voor de rechter gedaagd. Ayla E. (30) moest zich verantwoorden voor het bezit van 1938 gram tabak in Lounge Bar Club XL. Zij zei dat ze pas sinds woensdag van de strafzaak wist en zwanger is. Met dat laatste hield de officier van justitie geen rekening. ,,Hoogzwanger is voor iedereen wat anders.'' 

Aangehouden

De wet stelt dat verdachten minstens drie werkdagen voor een zitting op de hoogte moeten zijn. De strafzaak werd aangehouden tot februari. Mohamed J. (23) had twee dagvaardingen niet gekregen. Hij wordt vervolgd voor 4376 gram tabak (half september 2018) en 950 gram (18 dagen later). Voorzitter Berto Mulder van Horeca Nederland Hengelo stelde eerder dat met twee maten wordt gemeten. Waar cafés hun rookruimten verliezen, wordt in shisha-lounges waterpijpen met tabak gerookt. De VVD stelde in februari vragen over de lounges.