Het parochiebestuur gaat in gesprek met de Beckumse geloofsgemeenschap over mogelijke sluiting van de Blasiuskerk.
Volledig scherm
Het parochiebestuur gaat in gesprek met de Beckumse geloofsgemeenschap over mogelijke sluiting van de Blasiuskerk. © Christian van der Meij

Sluiting van kerk in Beckum lijkt nabij

BECKUM/BENTELO - Sluiting van de katholieke H. Blasiuskerk in Beckum lijkt steeds dichterbij te komen. Het bestuur van de Heilige Geestparochie wil over dat voornemen in gesprek met de geloofsgemeenschap in Beckum.

Dat schrijft secretaris Jan Put namens het bestuur in het jongste nummer van parochieblad Geestig. Ook de Onze Lieve Vrouwekerk in Bentelo staat op de nominatie om ‘aan de eredienst te worden onttrokken’, zoals het in kerkelijk jargon heet. Het bestuur benadrukt dat er in beide gevallen nog niets definitiefs is besloten.

Draagvlak

Maar de Blasiuskerk staat wel bovenaan de lijst, valt op te maken uit het artikel in Geestig. ‘Met name in Beckum lijkt het draagvlak voor een dergelijk besluit op steun vanuit de geloofsgemeenschap te kunnen rekenen. Daarom voeren wij in eerste instantie nu gesprekken met de locatieraad van Beckum, in een iets later stadium gevolgd door de locatieraad van Bentelo.’

Afwachten

Voorzitter Bennie Goselink van de Beckumse locatieraad wil niet op de zaken vooruitlopen. „Wij wachten het voorstel van het parochiebestuur af.” De locatieraad laat zijn standpunt afhangen van de reacties vanuit de geloofsgemeenschap. Het voornemen van het bestuur komt volgens Goselink niet als een verrassing. „Je kunt financieel wel gezond zijn, maar als er geen mensen meer naar de kerk komen…”

Niet urgent

Voor de andere kerken van de Heilige Geestparochie (in Goor, Delden, Hengevelde en Isidorushoeve) lijkt de kou uit de lucht. ‘Vooralsnog is de financiële positie van onze parochie zodanig dat de verdere noodzaak tot het sluiten van kerken niet meteen urgent is’, aldus het bestuur in Geestig.