Om papierverspilling tegen te gaan en het milieu te ontzien heeft een groeiend aantal gemeenten al besloten tot de invoering van de ja/ja-sticker.
Volledig scherm
Om papierverspilling tegen te gaan en het milieu te ontzien heeft een groeiend aantal gemeenten al besloten tot de invoering van de ja/ja-sticker. © AD

Stemming over ja/ja-sticker in Hengelo ‘kantje boord’

HENGELO - Invoering van de ja/ja-sticker voor ongeadresseerd drukwerk in de gemeente Hengelo is een stap dichterbij gekomen. Maar het was kantje boord.

Het was de stem van Frank Peters die uiteindelijk de doorslag gaf. Als enige van de fractie van coalitiepartij ProHengelo stemde hij deze week in de raadsvergadering vóór een motie die het pad moet effenen voor invoering van de ja/ja-sticker met ingang van 2021. Daarmee werd het voorstel aangenomen. De uitslag: 19 voor, 17 tegen.

Terugdringen

Initiatiefnemer is SP-raadslid Marie-José Huis in ’t Veld. Als het aan haar ligt, moeten Hengeloërs die nog reclamefolders willen ontvangen, daarvoor straks een speciale ja/ja-sticker op hun brievenbus plakken. Met die maatregel wil Huis in ’t Veld de hoeveelheid reclamefolders terugdringen.

Nee/nee

Nu is het nog zo dat Hengeloërs die geen ongeadresseerd drukwerk en huis-aan-huis bladen willen ontvangen, dat zelf moeten aangeven met een nee/nee-sticker. Wie geen reclamefolders wil maar wel de gratis weekbladen, moet een nee/ja-sticker op de brievenbus plakken.

Omdraaien

Dat systeem wil Huis in ‘t Veld omdraaien. Verspreiders mogen dan alleen nog bezorgen op adressen waarvan de bewoners expliciet - met de ja/ja-sticker - kenbaar maken dat ze de ontvangst van ongeadresseerd drukwerk op prijs stellen. Volgens het SP-raadslid is dat ‘een effectieve manier om de jaarlijkse kilo’s aan papierafval te verminderen’.

Verenigingen

Onduidelijkheid bestaat nog over hoe het verder moet met de huis-aan-huisbladen en de gemeentelijke informatiepagina en over de financiële gevolgen voor de verenigingen die oudpapier inzamelen. Want die lopen straks inkomsten mis. Het college gaat nu een en ander uitzoeken. Op basis daarvan zal de raad in de loop van volgend jaar  een definitief besluit nemen.

Stemming

Tegen de motie stemden de fracties van VVD, CDA, PVV en vijf raadsleden van ProHengelo. De voorstemmers waren de fracties van SP, GroenLinks, BurgerBelangen, D66, LokaalHengelo, PvdA, ChristenUnie én ProHengelo-‘dissident’ Peters.