Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Stratings gokkasten mogen in De Blauwe Engel blijven

HENGELO/ALMELO - Bierbrouwer Heineken spande gisteren een kort geding aan tegen Maria Strating. Haar eenmansbedrijf Black Jack Gaming heeft een huurachterstand voor eetcafé De Blauwe Engel.

Maria Strating, eigenares van de eenmanszaak in gok- en speelkasten, voelt zich misleid door Heineken. Dat stelde haar advocaat Roy van der Wal gisteren voor de rechtbank. Volgens de brouwerij liet Strating de huurachterstand voor café De Blauwe Engel oplopen tot 25.000 euro en probeert zij onder afspraken uit 2011 uit te komen. In de eerder gesloten overeenkomst is bepaald dat in het etablissement aan het Burgemeester Jansenplein alleen Heineken, Amstel of Brand mag worden getapt.

Langlopende relatie

Strating bestrijdt een deel van de deal met Heineken. Zij meent dat ze een langlopende zakelijke relatie heeft met de vorige pandeigenaar Satink en met de huidige bezitter Multi Smit Advies bv. Strating maakt sinds enkele maanden geld over naar die vennootschap, maar Smit accepteert de betaling niet. Heineken eiste ontruiming van Stratings eigendom in De Blauwe Engel. De Hengelose verklaarde gisteren dat de twee geplaatste speelautomaten 'van levensbelang' voor haar zijn. "Daar leef ik van." Na overleg tussen de raadslieden van Heineken en Strating zag de brouwerij af van ontruiming van de gokkasten, mits exploitant Ferdinand Rollman dat accepteert. Wel wil de brouwerij de achterstallige en toekomstige huurpenningen beuren.

Uitspraak op 23 oktober.