Op de markt in Hengelo werden al maatregelen getroffen, nu wordt de markt fors ingeperkt.
Volledig scherm
Op de markt in Hengelo werden al maatregelen getroffen, nu wordt de markt fors ingeperkt. © Marieke Amelink

Strengere coronaregels in Twente: vakantieparken en campings dicht, maximaal 10 kramen op markt

HENGELO - In Twente is per direct een nieuwe noodverordening van kracht. Net als in het hele land is het in heel Twente verboden om met meer dan twee mensen bij elkaar te zijn als de afstand minder dan anderhalve meter is. Ook neemt de Veiligheidsregio Twente aanvullende, strenge maatregelen.

De verordening is geldig sinds het moment van ondertekening, aan het begin van de avond. Vanaf deze donderdagavond worden alle vakantieparken en campings gesloten, met uitzondering voor mensen die er wonen. Markten in Twente worden beperkt tot maximaal tien kramen, waar alleen nog etenswaren mogen worden verkocht.

De Veiligheidsregio Twente kiest voor deze aanvullende maatregelen om de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken, zegt Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo en deze week voorzitter van de Veiligheidsregio Twente.

Markten

Er is een landelijke noodverordening die de 25 veiligheidsregio’s in Nederland invoeren. Daarbij kunnen regio’s zelf maatregelen toevoegen. Twente heeft ervoor gekozen dat onder meer voor de markten te doen. Vorige week werd de weekmarkt in Enschede al verboden. Andere markten mogen nog wel doorgaan. 

„Maar met maximaal tien kramen”, zegt Gerritsen. „Dat hebben we gedaan, omdat we nu zien dat markten hetzelfde zijn als samenkomsten met meerdere mensen.” 

Gemeenten en marktmeesters moeten voor hun eigen markten nu bepalen welke tien kramen nog op de markt mogen staan. Voorwaarde daarbij is dat alleen nog voedingsmiddelen mogen worden verkocht.

‘Toeristische stroom voorkomen’

Ook voor vakantieparken en campings scherpt Twente de regels aan. Die worden donderdagavond gesloten. Alleen mensen die er wonen, mogen blijven. „Het voorjaar breekt aan en een toeristische stroom komt op gang. Dat willen we voorkomen.”

Bovendien wil de Veiligheidsregio Twente dat bezoekers van vakantieparken niet drukken op de Twentse zorgcapaciteit. „Als die mensen ziek worden, doen ze een beroep op de Twentse zorg. Dat is nu niet de bedoeling.”

Boetes

Aan groepen van meer dan twee personen, die de regel om anderhalve meter afstand te houden niet naleven, kunnen boetes worden gegeven. 

Wie de afstand van anderhalve meter bewaart, mag in theorie met een grotere groep bij elkaar zijn. „Maar dat is niet verstandig”, vindt Gerritsen. „Doe dat niet en blijf zoveel mogelijk thuis.”

Winkels blijven open

Winkels en bouwmarkten mogen voorlopig open blijven. De Veiligheidsregio Twente houdt de bevoegdheid die te sluiten als er een aanwijzing is dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn en maatregelen niet worden nageleefd.

Zo kan de voorzitter van de Veiligheidsregio bijvoorbeeld winkels of markten sluiten wanneer de regel om minimaal anderhalve meter afstand te nemen van elkaar niet wordt gerespecteerd.

Sommige samenkomsten mogen wél

Sommige samenkomsten mogen nog wel doorgang vinden, mits de aanwezigen te allen tijde minimaal anderhalve meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde persoon. 

Het gaat hierbij om wettelijk verplichte samenkomsten zoals bijvoorbeeld gemeenteraadsvergaderingen (niet meer dan honderd personen), samenkomsten die nodig zijn voor het voortzetten van instellingen, bedrijven en andere organisaties (niet meer dan honderd personen), uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (niet meer dan dertig personen) en religieuze samenkomsten (niet meer dan dertig personen).

Evenementen blijven tot 1 juni van dit jaar verboden.