rechtbank Almelo.
Volledig scherm
rechtbank Almelo. © Emiel Muijderman DTCT

Tbs van moordenaar AKI-studente per direct beëindigd

HENGELO/ALMELO - Er komt per direct een einde aan de tbs van de man die negentien jaar geleden AKI-studente Annemarie Meijer in haar flat aan de Griegstraat in Hengelo met 36 messteken om het leven bracht. Dat is de beslissing die de rechters in Almelo na afloop van de tbs-zitting namen. Ze hebben er amper 10 minuten voor nodig.

De man was indertijd de bovenbuurman van de uit Groningen afkomstige studente modevormgeving. De studente werd op 2 oktober 2000 door haar vriend dood aangetroffen in een grote plas bloed. Politiemensen hielden de man diezelfde avond nog aan toen hij een coffeeshop verliet. Hij was geen onbekende van de politie. Deskundigen constateerden in 2000 dat de toen 19 jaar oude man volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij was onder andere schizofreen en had last van waanbeelden

‘Aanvaardbaar laag risico’

Na bijna 19 jaar tbs woont de moordenaar alweer een tijd in een Enschedese instelling voor begeleid wonen. Het gaat goed met hem constateren zijn begeleiders en behandelaars. Hij houdt zich aan alle voorwaarden, neemt de medicatie die zijn waanbeelden moeten onderdrukken op tijd in en heeft daarnaast een zinvolle dagbesteding, twee dagen in de week werkt hij vrijwillig in de ouderenzorg. Daarnaast trekt hij meteen aan de bel als hij merkt dat het mis dreigt te gaan. “Het maximale binnen de tbs is wel bereikt” constateren de deskundigen, “het risico is aanvaardbaar laag.”

Dat de tbs nu officieel is opgeheven wil niet zeggen dat de man vanaf nu zonder toezicht door het leven gaat. Met de beëindiging van de tbs is per direct een Rechterlijke Machtiging ingegaan. Daardoor staat H. onder toezicht van de geestelijke gezondheidszorg.