Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Twentse huisartsen openen regionale corona-spoedpost in Hengelo

HENGELO - Twentse huisartsen openen volgende week een gezamenlijke corona huisartsenpost in Hengelo. Mensen uit Twente die mogelijk besmet zijn met het coronavirus kunnen daar, na doorverwijzing, op het spreekuur terecht.

De verwachte toename van het aantal corona besmettingen maakt het ook voor de huisartsen noodzakelijk om in Twente de krachten te bundelen. Het Twents crisisteam huisartsen treft daarom voorbereidingen voor een centrale spoedpost in Hengelo.

Door de zorg rondom patiënten met een verdenking op corona te concentreren, kan efficiënter worden omgegaan met het steeds schaarser wordend beschermingsmateriaal, zegt het crisisteam. Bovendien kunnen de andere huisartsenposten dan de acute huisartsenzorg blijven leveren, zonder dat andere patiënten risico lopen op besmetting.

Alleen op afspraak

De corona-spoedpost komt in het pand waar voorheen de Huisartsenpost Hengelo zat, aan de Aletta Jacobslaan. De locatie wordt alleen toegankelijk op afspraak. Op de locatie zijn voorzieningen aanwezig om mensen geïsoleerd op te vangen. Naar verwachting wordt de spoedpost volgende week in gebruik genomen. 

Bloedbank maakt plaats

In het pand zit nu bloedbank Sanquin. Die wordt verplaatst naar de locatie in Enschede (Oosterstraat 2). Mensen die bloed willen geven kunnen in Enschede terecht. Reeds geplande afspraken in Hengelo worden verplaatst. Sanquin neemt hierover contact op met haar donors.

Contact via huisarts of spoedpost

Patiënten die spoedzorg nodig hebben nemen tijdens kantooruren telefonisch contact op met hun eigen huisarts in de regio. Mensen die ’s avonds en in de weekenden acute zorg nodig hebben kunnen bellen met de spoedpost waar hun huisarts bij is aangesloten (Hengelo 088 555 11 55 / Enschede 088 555 11 88 / Almelo 088 588 0588).

Het crisisteam huisartsen benadrukt nogmaals niet zonder afspraak naar de huisarts of spoedpost te gaan. „Ga in elk geval niet zomaar naar uw eigen huisarts of een spoedpost. In verband met uw en onze veiligheid worden alleen patiënten toegelaten die eerst hebben gebeld en waarvoor de huisarts een afspraak nodig vindt”, aldus Luc de Vries, medisch directeur SHT (Spoedzorg Huisartsen Twente.  Na telefonisch contact met de spoedpost, wordt voor de patiënt (indien noodzakelijk) een afspraak gemaakt bij één van de reguliere spoedposten, of de corona-spoedpost in Hengelo.