Drie jaar na de opening is het nieuwe gebouw van het Twickel College al weer veel te klein.
Volledig scherm
Drie jaar na de opening is het nieuwe gebouw van het Twickel College al weer veel te klein. © Jan Ankoné

Twickel College in Hengelo moet alweer uitbreiden: 12 lokalen erbij

HENGELO -  Om de sterke groei van het aantal leerlingen te kunnen opvangen wil het Twickel College de vestiging aan de Woolderesweg uitbreiden met twaalf (tijdelijke) lokalen. De school heeft haast, want ze wil de uitbreiding met ingang van het nieuwe schooljaar in gebruik kunnen nemen.

De extra lokalen komen te staan op het grasveld rechts naast het hoofdgebouw, achter de parkeerplaats. De uitbreiding krijgt een vaste verbinding met het hoofdgebouw, via de zogenaamde Alfavleugel. „Nee, noodlokalen willen we het niet noemen”, zegt woordvoerster Loes Koop van de overkoepelende Carmel Scholengroep Hengelo. „Maar het is wel tijdelijk, we gaan uit van een periode van vijf jaar.” 

Explosief

Het nieuwe gebouw van het Twickel College in de wijk Woolderes is nog maar drie jaar oud, maar is nu al veel te klein. Sinds de opening is het aantal leerlingen explosief gegroeid. Voor dit jaar kon de school liefst 277 nieuwe leerlingen inschrijven. „We gaan ervan uit dat het er voor volgend schooljaar weer ongeveer zoveel zullen zijn”, vertelt de woordvoerster.

In 2017 en 2018 schommelde het aantal aanmeldingen rond de 250. In het laatste jaar vóór de ingebruikname van de nieuwbouw lag dat aantal nog ruim onder de 200. Dit jaar telt de school 1267 leerlingen, volgend jaar zullen dat er naar verwachting rond de 1400 zijn. Dat het Twickel College zo populair is, heeft volgens Koop te maken met het succesvolle onderwijsconcept (‘De school als creatieve stad’) en het mooie nieuwe gebouw.

Quote

Het is een tijdelijke uitbrei­ding, we gaan uit van een periode van vijf jaar

Loes Koop, Carmel Scholengroep Hengelo

Klooster Grundel

De groei is groter dan was voorzien. Daardoor kampt het Twickel College nu dus met ruimtegebrek. De schoolleiding zag zich daarom vorig jaar al genoodzaakt om uit te wijken naar een andere locatie in Hengelo: het voormalige klooster aan de Anninksweg. In het verleden werd daar ook al les gegeven aan leerlingen van Lyceum De Grundel.

Het Twickel College heeft er de beschikking over vijf lokalen. Leerlingen van de onderbouw krijgen dit jaar maximaal één dag per week les in het klooster. Koop: „We hebben vanaf het begin gezegd: dit is tijdelijk, voor een jaar. Ondertussen kijken we naar een andere, structurele  oplossing.”

Geen zekerheid

De oplossing waar de Carmel Scholengroep Hengelo nu voor kiest, is dus de bouw van twaalf tijdelijke lokalen naast het hoofdgebouw. Het bestuur heeft hiervoor inmiddels bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een financiële bijdrage. Maar daarover wordt pas later dit jaar een besluit genomen, bij het voorbereiden van de begroting voor 2021.

‘Dat betekent dat de school op korte termijn geen zekerheid heeft over een financiële bijdrage van de gemeente’’, schrijft het college van B en W in een brief aan de raad. Maar het schoolbestuur kan niet zolang wachten en heeft daarom toch alvast de vergunningprocedure in gang gezet: ‘in goed overleg’, aldus het college.