VDL weg uit Hengelo en bouwt nieuw bij Almelo
HENGELO/ALMELO – VDL vertrekt uit het centrum van Hengelo en bouwt een nieuwe fabriek op het XL Businesspark bij Almelo. Op een zichtlocatie langs de A35 gaan halverwege 2021 de meeste van de circa 400 werknemers die nu nog in Hengelo werken voor het Brabantse familiebedrijf aan de slag.
In totaal investeert het industriële conglomeraat de komende twee jaren 70 miljoen euro in Twente. VDL koopt naast Timberland een kavel van vier hectare op het XL Park. Het bedrijf gaat in de nieuwe fabriek ook ‘eigen’ producten fabriceren. De eerste daarvan is een soort super-batterij met een vermogen van één megawatt; een groen alternatief voor de dieselgenerator die nu nog op bouwplaatsen wordt gebruikt.
Fuel cell wordt ook gebouwd
De ‘oplader’ gaat VDL er ook bij leveren, een ‘fuel cell’ waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit. ,,Bij voorbeeld bouwbedrijven moeten vergroenen, omdat dat in aanbestedingen wordt geëist. Daarom verwachten we grote vraag naar onze batterij in containerformaat. De eerste bestelling voor twee stuks is al binnen”, zegt directeur Ivo Wessels van VDL Energy Systems.
Nog vier jaar opdrachten van Siemens
De 300 werknemers van VDL Energy Systems en een aantal van de ruim 100 medewerkers van VDL ETG T&D, die nu nog aan het Industrieplein in Hengelo werken, gaan in de nieuwe fabriek aan de slag. VDL Energy Systems werkt nu nog alleen in opdracht van Siemens. Bij de overname van de fabriek werd vorig jaar bedongen, dat VDL nog vier jaren gasturbines en compressoren blijft bouwen voor deze Duitse multinational. Zusterbedrijf VDL ETG T&D ontwerpt in Hengelo voor ASML uit Veldhoven (producent van chipmachines) onderdelen voor een nieuwe generatie lithografiemachines.
Gezocht in Hengelo
Voor Hengelo is het vertrek van VDL een hard gelag. Hengelo is weliswaar mede-eigenaar van het XL Park, maar Enschede, Almelo, Borne en de provincie Overijssel delen straks in de eer. En in de opbrengst van de onroerend zaakbelasting, die VDL op het XL Park gaat betalen. Ivo Wessels zegt dat VDL eerst heeft onderzocht of het bedrijf in Hengelo kon blijven. Het huidige complex wordt gehuurd, onder meer van Stork en het kantoor is eigendom van een Duitse belegger Paribus. Het huurcontract van de bedrijfshallen en de kantoren loopt eind volgend jaar af.
Bouwwerken met monumentenstatus
Vanwege de aanwezigheid van drie bouwwerken met een beschermde monumentenstatus op het huidige terrein, is volledige sloop niet mogelijk. Het gaat om de karakteristieke halfronde gevel, twee (kleine) koeltorens en het ‘kachelhuis’. ,,We hadden er dan omheen moeten bouwen en dat was niet efficiënt”, aldus Wessels. Er is ook gekeken naar een kavel langs het kanaal, op het Hightech Systems Park naast Thales. ,,Een mooie plek, maar te klein voor ons.”
Vertrouwen in de toekomst
Met de mega-investering geeft VDL het signaal dat het van plan is in Twente te blijven. En dat de directie er vertrouwen in heeft dat er ook nadat het werk voor Siemens over vier jaar mogelijk wegvalt voldoende werk over blijft. Dat moet dan komen uit nieuwe innovatieve eigen producten. Wessels: ,,We concentreren ons op innovaties op het gebied van het genereren, opslaan en transporten van energie.”
17 werknemers met afvloeiingsregeling weg
Van de 70 werknemers voor wie VDL na de overname door Siemens geen werkgelegenheidsgarantie kon afgeven, heeft de helft een baan binnen VDL gevonden, of is met vervroegd pensioen gegaan. 21 hebben er een andere baan gevonden na bemiddeling door VDL en uiteindelijk zijn er tien Siemens-werknemers met een afvloeiingsregeling vertrokken. VDL is nog met vier anderen in gesprek.
Hengelo: ‘VDL vroeg ons om forse investeringen’
De gemeente Hengelo zegt in een reactie ‘teleurgesteld’ te zijn over het vertrek van VDL, maar ook blij te zijn dat de werkgelegenheid voor Twente behouden blijft. Het college van b. en w. schrijft zich intensief te hebben ingezet voor het behoud van VDL. „Maar in beide gevallen betrof het ingewikkelde procedures en complexe ruimtelijke ingrepen. In beide genoemde situaties verwachtte VDL van de gemeente forse en risicovolle investeringen. De gemeenteraad heeft op 29 januari aangegeven het risico op forse financiële tegenvallers niet te willen lopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hengeloër Gerard Koel stopt als docent: ‘Fysiotherapeut moet een beetje extravert zijn’
HENGELO - Hij is 43 jaar leraar bij Saxion Enschede, 45 jaar fysiotherapeut, 55 jaar lid van Achilles’12 en 45 jaar bij dezelfde vrouw. „Ik ben de man met een van de platste carrièreprofielen van heel Tukkerland”, zegt Gerard Koel (67) over zichzelf. Bij zijn afscheid bij Saxion krijgt de Hengeloër een symposium aangeboden. -
Sushi tussen de kersenbloesem: restaurant Golden Sakura in Hengelo houdt ‘grand opening’
HENGELO - Hengelo heeft er een sushirestaurant bij. Nadat de eerste gasten Golden Sakura tijdens een Japans diner ontdekten, is het donderdag tijd voor de officiële opening van de zaak met een ‘all you can eat’-formule. -
PREMIUM
Krasse Hengelose (93) al halve eeuw vrijwilligster in Het Woolde: ‘Ze is van heel grote waarde’
HENGELO - Aly Bosch (93) is gisteren gehuldigd: ze is vijftig jaar vrijwilligster in zorginstelling Het Woolde, vroeger het protestantse Huize Avondrust. „We moesten alles zelf bedenken.” -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Hengelose collega-wethouders laten Mariska ten Heuw (SP) na 12 jaar vallen: ‘Met zulke mensen kan ik niet werken’
HENGELO - Ze huilde niet, maar het doet gruwelijk zeer. De manier waarop wethouder Mariska ten Heuw na twaalf jaar uit het college van B en W verdwijnt is pijnlijk. Twee collega-wethouders maakten achter haar rug om nieuwe afspraken voor een college zonder haar partij, de SP. „Ik ben oprecht teleurgesteld in een paar mensen, een emotie die voor mij dieper is dan boos zijn”, zegt ze.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Hengeloërs krijgen taakstraffen voor uitgaansgeweld: ‘Stel je voor dat hij anders terechtkwam en was overleden’
HENGELO/ALMELO - Twee jonge Hengeloërs, van 24 en 21 jaar, zijn door de politierechter in Almelo veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur waarvan de helft voorwaardelijk. De politierechter acht bewezen dat beiden een aandeel hadden in een flinke knokpartij, vorig jaar in de nacht van 3 op 4 juli.