In een kaasopslag achter een vrijstaande woning in Hengelo heeft de politie een laboratorium voor de productie van synthetische drugs ontmanteld.
Volledig scherm
In een kaasopslag achter een vrijstaande woning in Hengelo heeft de politie een laboratorium voor de productie van synthetische drugs ontmanteld. © Arjan te Bogt

Verdachten van drugslab in kaasopslag Hengelo blijven voorlopig achter slot en grendel

HENGELO / ARNHEM - De drie Arnhemmers en man uit Den Haag die op zondag 8 maart bij een politie-inval in een drugslab in Hengelo zijn gearresteerd blijven nog negentig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank besloten. De verdachte uit Hengelo blijft in ieder geval nog dertig dagen vast.

Na een wekenlang onderzoek naar het drugslab in de schuur van een boerderij aan de Topweg in Hengelo viel de recherche van de eenheid Den Haag op zondagavond 8 maart de schuur binnen. Hier trof de recherche een drugslab aan. 

Het zou gaan om een flinke productielocatie voor het maken van grote hoeveelheden amfetamine-olie. Ook werd een hoeveelheid grond- en afvalstoffen gevonden.

Verdachten in de schuur

Op het moment van de inval waren de Arnhemmers in de leeftijd van 30, 42 en 57 jaar en Hagenaar (32) in de schuur aanwezig. De Hengeloër werd later gearresteerd. Wat precies de betrokkenheid van de verdachten is wil het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. ,,Alle verdachten zitten in beperking. Daarom zijn we terughoudend met het delen van informatie over dit onderzoek”, zegt een woordvoerder van het OM. 

Beperking

Volledige beperking houdt in dat verdachten geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Zij mogen alleen spreken met hun advocaat. Een van hen laat weten in beroep te zijn gegaan tegen het besluit van de rechtbank.

De kazen

In de schuur achter de vrijstaande werd kaas opgeslagen, tussen de kazen werd amfetamine-olie gemaakt, een goedje dat verwerkt wordt tot synthetische drugs. De productiecapaciteit van het lab wordt geschat op 200 liter per week. De handelswaarde op basis van 680 euro per liter komt neer op wekelijks 136.000 euro.

Na de inval heeft de politie zowel het drugslab als de kazen in de schuur in beslag genomen en vernietigd.