Still uit de video
Volledig scherm
Still uit de video © Dumpert

Video van messenzwaaier op terras in Hengelo blijkt politie-oefening

HENGELO - Commotie op filmpjeswebsite Dumpert: op het terras van De Twee Wezen in Hengelo staat een man met een mes te zwaaien, waarna hij wordt overmeesterd door de politie. Een gevaarlijke situatie, waarbij de terrasbezoekers wel erg rustig lijken te blijven. Wat blijkt: het gaat om een politie-oefening... 

“Ik ben er klaar mee hier, ik loop al twee uur te wachten!”, schreeuwt de man op dreigende toon in de video die sinds donderdagmiddag de ronde doet op Dumpert.nl. Het lijkt een levensgevaarlijk tafereel op het terras van De Twee Wezen in Hengelo. Even later wordt hij overmeesterd door twee agenten die het terras opkomen. “Laat het wapen vallen!”, vertellen ze de man, waarna hij na gebruik van peperspray in de boeien wordt geslagen. De video is inmiddels bijna 120.000 bekeken.

Niks aan de hand

Op de voorgrond lijkt een andere bezoeker vrijwel onaangedaan door het toch wel heftige tafereel. Ze kijkt nog even op haar telefoon en neemt een slok wijn, terwijl de rest van het terras gezellig met elkaar doorkletst. Met een reden: er was niks aan de hand in Hengelo. “Dit was inderdaad eerder deze week bij ons op het terras”, reageert bedrijfsleider Roderick Mintjens van De Twee Wezen vrijdag desgevraagd. “Maar er is niemand gearresteerd, het gaat om een oefening van de politie.”

Mintjens kreeg de video donderdag al toegestuurd, vlak nadat deze op Dumpert.nl verscheen. Hij kan wel lachen om de serieuze toon waarmee de beelden nu worden gebracht door lokale nieuwsmedia. “Waarom denk je dat die mevrouw zo rustig blijft zitten? De politie heeft ons van tevoren keurig gevraagd of ze deze oefening mochten doen, waarbij ze een scenario nabootsen. Ook de terrasbezoekers waren op de hoogte.”

‘Realistische setting’

De politie Hengelo bevestigt dat alles in goed overleg is gegaan: “Dit gebeurt vaker op deze manier. Iedereen wordt vooraf gewaarschuwd dat het een oefening is. Zowel mondeling als via een groot bord”, laat een woordvoerder weten. Waarom worden dit soort oefeningen midden in de stad tussen het publiek gedaan? “Zo leert de politie trainen in een realistische setting. Daarnaast staan er ook instructeurs bij in opvallende oranje hesjes. Op de video zijn die helemaal aan het eind rechtsboven in beeld.”

Bekijk hier de video van het tafereel op het terras van de Twee Wezen