Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Vuurwerkknallen? Daar gaat de politie niet achteraan (tenzij het gruwelijk mis gaat)

HENGELO - Het afsteken van vuurwerk is in Nederland het hele jaar verboden, op wat uurtjes rondom oud en nieuw na. Toch knalt het er in Twente geregeld op los op momenten dat het eigenlijk niet mag. De politie weet dat, krijgt er ook meldingen over, maar doet er weinig tegen. Tenzij het gruwelijk mis gaat, zoals afgelopen weekend in Hengelo.

Jongeren die uit baldadigheid  rotjes afsteken in hun wijk, buren die het jaarlijkse feest willen opleuken met wat potten, verjaardagen die met een knal moeten eindigen. Het gebeurt, en de politie kan er weinig aan doen. En doet er dan ook weinig aan, geeft woordvoerder Simen Klok aan. „We zitten niet te wachten op een kat-en-muis spel”, zegt hij. „We gaan niet de hele avond achter wat jongeren aanrijden in de hoop dat we iemand in de kraag grijpen.”

Moeilijk achterhalen

Meldingen van vuurwerkoverlast komen wel geregeld binnen, geeft Klok aan, al heeft hij er geen cijfers van. Als er klachten komen, wordt gekeken of handhaving mogelijk is; vaak is de conclusie van niet. „Het lastige is dat er tussen de knal en de melding al een paar minuten zit. Dan moet er nog een agent op af gestuurd worden, en is die persoon al een paar straten verderop. Voor ons is het moeilijk te achterhalen wie dat dan gedaan heeft.” 

Overigens wijst hij erop dat er wel gewoon boetes worden uitgedeeld, als iemand op heterdaad betrapt wordt. Voor het afsteken van vuurwerk wordt 100 euro gerekend, het in bezit hebben kost ook 100 euro. 

Liever richt de politie zich op de aanpak van zwaar en illegaal vuurwerk. Zo stortten agenten zich vorig jaar op de handel van illegaal vuurwerk via Instagram. Dat heeft prioriteit, geeft Klok aan, omdat daar de meeste slachtoffers bij vallen. De handelaar aanpakken, niet de afsteker. „Het is veel zinvoller om je te richten op diegene die vuurwerk verkoopt dan af te gaan op een enkele knal.”

Zwaargewond

En de politie treedt op als er incidenten plaatsvinden met vuurwerk, zoals afgelopen weekend in Hengelo. Daar kwam aan een feestje ter ere van de 50e verjaardag van de man des huizes - dat achter thuis in een tent gevierd werd - abrupt een einde, toen een van de gasten zwaargewond raakte door een stuk vuurwerk, dat voor op straat was afgestoken. Nog voor de ambulance er was, stond de politie op de stoep; die trof meer vuurwerk aan, en nam dat in beslag. De circa veertig gasten - volgens een betrokkene hevig ontdaan, sommigen in paniek - moesten blijven, tot de verklaringen waren opgenomen. Het slachtoffer is buiten levensgevaar, maar ligt nog ernstig gewond in het ziekenhuis. De politie sluit aanhoudingen niet uit.