Volledig scherm
Directeuren van Wijkracht Cevdet Ornek en Esther van Spal. © Lars Smook

Welzijn Hengelo moet 3 ton inleveren

HENGELO - Zorg- en welzijnsinstelling Wijkracht moet 300.000 euro inleveren. De gemeenteraad praat na de zomervakantie over deze forse bezuinigingen.

Wijkracht ondersteunt ouderen, mensen met een beperking, levert maatschappelijk en sociaal cultureel werk en verzorgt wijkverpleegkundige zorg. De organisatie werkt vooral vanuit de wijken. De gemeenteraad stelde eerder al vast dat de tekorten in de sociale zorg steeds hoger oplopen. Vandaar het voorstel om de organisatie met 3 ton te korten. Na de vakantie praat de gemeenteraad over deze bezuiniging. 

Wijkracht is al verhuisd van de locatie waar voorheen de muziekschool was gevestigd (aan de Deldenerstraat, achter de Waterstaatskerk) naar de wijken. Daarmee wist de organisatie al een aanzienlijk deel van de opgelegde bezuiniging te halen. Maar de gemeenteraad wil verder korten, bijvoorbeeld ook op het preventieve jeugdbeleid. Daarmee is een bedrag van 350.000 euro gemoeid. Wijkracht wordt hierdoor opnieuw gedwongen om de broekriem aan te halen. 

Stapsgewijs doorvoeren

De organisatie heeft al aangegeven de bezuiniging op de eigen club stapsgewijs te willen doorvoeren vanaf nu tot uiterlijk 1 juli 2020. Ondanks ruim acht miljoen euro extra van het rijk voor de zorgsector in Hengelo, vrezen de raadsfracties nieuwe tekorten. Er moest wel ingegrepen worden. Vandaar dat deze discussie speelt. Vorig jaar nog deed fractievoorzitter Wiert Wiertsema van ProHengelo een klemmend beroep op wethouder Mariska ten Heuw om de financiële controle op de instellingen te versterken. "In 2015 deed iedereen nog normaal, maar in 2017 gaven de instellingen plotseling vele miljoenen te veel uit. Dat bij een dalend aantal jeugdigen in Hengelo", aldus Wiertsema. "De overschrijdingen moeten stoppen. Gekke Gerritje is verhuisd, die woont niet meer in Hengelo."