Volledig scherm
Nacht van Hengelo 2017. Optreden van zanger Waylon op marktplein. © Christian van der Meij

Wethouder rekent op doorstart Nacht van Hengelo

HENGELO - Extra subsidie? Nee, daar hoeft de Nacht van Hengelo niet op te rekenen. Maar wethouder Bas van Wakeren heeft goede hoop dat het evenement volgend jaar gewoon weer op de kalender staat.

Het nieuwe bestuur van de Nacht van Hengelo heeft het bijltje er alweer bij neergegooid. Dat was ook voor de wethouder een verrassing. „Een paar maanden geleden hebben we nog met elkaar om de tafel gezeten. Ze hadden mooie plannen, wilden het groots aanpakken. Ik was enthousiast.”

Topper

Van Wakeren vindt het ‘bijzonder jammer’ dat het nieuwe bestuur de stekker eruit heeft getrokken. „Ze hebben veel werk gedaan, dat waardeer ik zeer.” De Nacht is volgens de wethouder een belangrijk evenement voor Hengelo. „Een van de toppers.”

Overnemen

Het besluit van het bestuur om ermee te stoppen betekent volgens Van Wakeren niet dat het over en uit is met de Nacht. „Zeker niet. Ik hoop en ik verwacht dat nieuwe mensen gaan opstaan en het oppakken. En die zijn er ook.” Namen wil hij niet noemen, maar er hebben zich - ‘rechtstreeks en via-via’ - al mensen gemeld die eventueel bereid zijn de organisatie op zich te nemen. De invulling laat hij aan hen over. „Het vorige bestuur had grote plannen. Misschien moet het wel iets minder groot.”

Subsidie

Horecavoorzitter Berto Mulder suggereerde gisteren in deze krant dat de gemeente maar ‘de portemonnee moet trekken’ om de Nacht te redden. Geen sprake van, reageert Van Wakeren. „De maximale bijdrage is al verhoogd.” Beeldbepalende evenementen komen in aanmerking voor een subsidie van 20 mille. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op een speciaal investeringspotje.

Geen uitzondering

In totaal kan de Nacht komend jaar rekenen op een bijdrage van grofweg 25.000 tot 30.000 euro, via Hengelo Promotie.  „Daar moeten ze het mee doen”, aldus Van Wakeren.  Voor de Nacht is geen uitzondering te maken. „Er is een vast bedrag beschikbaar voor evenementen. Dat moet eerlijk verdeeld worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.””