In 2011 dreigde ook al sluiting van de bieb in de Hasseler Es. De wijkbewoners kwamen massaal in opstand.
Volledig scherm
In 2011 dreigde ook al sluiting van de bieb in de Hasseler Es. De wijkbewoners kwamen massaal in opstand. © Wouter Borre

Wijkraad Hasseler Es: blijf van onze bieb af

HENGELO - Handen af van onze bieb! Aldus reageert de Wijkraad Hasseler Es op de berichten over mogelijke sluiting van het filiaal van de Bibliotheek Hengelo in het Kulturhus Hasselo.

De Hengelose gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de talrijke wensen voor nieuw beleid. Ook de bibliotheek heeft bij de gemeente aangeklopt voor financiële steun. In totaal 114.000 euro: voor onderhoud van de hoofdvestiging in het centrum en voor het project ‘Bibliotheek op school’.

Besparing

Mocht de gemeente niet over de brug komen met extra geld voor onderhoud, dan zit er volgens de directie niets anders op dan het filiaal in de Hasseler Es te sluiten. Dat zou een besparing van 80.000 euro opleveren.

Te zot

„Te zot voor woorden”, vindt secretaris Hermine Banis van de wijkraad.  „We hebben dit al drie keer eerder meegemaakt. We zijn er onderhand balend zat van dat we elke keer op die manier door de bibliotheek worden gebruikt om de gemeente onder druk te zetten. Telkens wordt gedreigd om onze bieb te sluiten, om de financiën rond te krijgen. Dat moet een keer afgelopen zijn.”

Kapitaalvernietiging

Nog niet zo lang geleden is de bieb in het Kulturhus helemaal gemoderniseerd en opgeknapt. Volgens Banis zou sluiting dan ook pure kapitaalvernietiging zijn. Als de bibliotheek toch moet bezuinigen, dan maar op de hoofdvestiging, vindt ze. „Wij moeten hier ook roeien met de riemen die we hebben.””

Gezond verstand

Tot nu toe heeft de wijkraad nog geen actie ondernomen. „Maar al het nodig is gaan we weer op de barricaden.”” Maar Banis gaat ervan uit dat het niet zo ver zal komen. „We rekenen op het gezonde verstand van ons gemeentebestuur.”