Volledig scherm
De twee kunstgrasvelden van HVV Tubantia zijn vorige week voorzien van ledverlichting. © Jan Ankoné

Zuinige verlichting rond voetbalvelden Tubantia Hengelo

HENGELO - Een nieuwe stap in de ‘vergroening’ van sportpark De Bijenkorf: sinds vorige week zijn beide kunstgrasvelden van HVV Tubantia voorzien van energiezuinige ledverlichting. Goed voor het milieu en goed voor de clubkas.

In 2016 werden al ruim tachtig zonnepanelen geplaatst op het dak van het clubgebouw. Het bestuur had toen ook al de veldverlichting willen vervangen. Dat project liep forse vertraging op, doordat de geselecteerde Duitse leverancier de afgesproken proefplaatsing niet voor elkaar kreeg. De club moest daardoor op zoek naar een andere leverancier, met als gevolg dat de hele subsidieprocedure overnieuw moest.

Nieuwste type

Maar eind goed, al goed: vorige week zijn de masten rond de twee kunstgrasvelden voorzien van armaturen met het nieuwste type ledlampen. „Met een laag energieverbruik en een hoge lichtopbrengst”, vertelt bestuurslid Peter Leferink. „Je kunt de sterkte zelf bepalen.”

De nieuwe lampen gaan volgens hem bovendien veel langer mee. „Ze hebben een gegarandeerd aantal branduren. Jij en ik maken niet meer mee dat die kapot gaan.” Tegelijk zijn ook de spaarlampen in het clubgebouw vervangen door ledlampen.

Lang douchen

De totale investering bedraagt circa 60 mille. Van dat bedrag wordt 30 procent gedekt door subsidie. Leferink verwacht dat de investering zich binnen tien tot twaalf jaar terugverdient. De volgende stap is aanpassing van de warmwatervoorziening. Dat moet leiden tot minder verbruik. "Als je ziet hoe lang ze nu soms onder de douche staan..."

Door al deze maatregelen heeft Tubantia volgens Leferink nu ‘een van de duurzaamste sportcomplexen van Hengelo’. „We zijn nog niet helemaal van het gas af. Maar heet verbruik is minimaal.”