Dubbel betalen voor laden op de leegste parkeerplaats van de stad
ColumnTerwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column.
Delen per e-mail
Op de openbare parkeerplaats schuin voor ons huis staat sporadisch een auto. Dat heeft niets met corona te maken. Ondanks de gunstige ligging ten opzicht van het stadscentrum is er sowieso weinig belangstelling daar tegen betaling van een luttel bedrag een uurtje de auto te stallen.
De weg waaraan wij wonen daarentegen, waar je een uurtje vrij mag parkeren, staat wel vol met auto’s: net als die van mij zijn ze van thuiswerkende straatgenoten met een parkeervergunning.
Er staat niet één elektrische auto in de straat. Daar let ik tegenwoordig op. Kijk onbeschaamd van achteren onder het koetswerk, of daar soms een uitlaat zit. Die zit er, altijd. Ook onder de enige hybride die de straat telt.
De behoefte aan privé-laadpalen is dus beperkt. Beter gezegd: die is er eigenlijk gewoon niet. Dat zou ook lastig zijn, want de huizen hebben op een enkele uitzondering na geen oprit.
Ik vind het bijzonder dat een gemeente laadpalen betaalt voor mensen die niet in de gemeente wonen.
De enige optie is een paal in je voortuin, een laaddraad over het trottoir en dan maar hopen dat niet iemand anders daar net zijn auto heeft geparkeerd. Wat dus zomaar kan, want iedereen werkt thuis tegenwoordig. Voor ons huishouden komt daar nog bij dat juist voor óns stukje straat een parkeerverbod geldt. Tot ons genoegen, moet ik zeggen.
Maar ja, ik zoek dus al maanden naar een elektrische auto, waarvan het buitengewoon twijfelachtig is of ik die thuis eigenlijk wel kan opladen. Ik zal vast niet de enige zijn. Sterker: wanneer ons landsbestuur wil dat iedereen elektrisch gaat rijden, ben ik als binnenstadsbewoner met heel velen.
Gelderland en Overijssel zijn nu bezig met het plaatsen van laadpalen. 2250 stuks met twee laadpunten in 43 gemeenten. Waaronder die waarin ik woon. Inderdaad zijn er onlangs twee laadpalen geplaatst. Ik kan ze zien vanuit mijn huis, want ze staan op die parkeerplaats schuin tegenover ons huis.
Het zou mij niet verbazen wanneer de nieuwe laadpalen elders in Overijssel en Gelderland ook komen te staan op openbare (betaald) parkeerplaatsen.
Ik vind het bijzonder dat een gemeente laadpalen betaalt voor mensen die niet in de gemeente wonen. Immers, de plekken zijn bedoeld voor auto’s van bezoekers die logischerwijs van ver komen, anders hoef je die batterij niet op te laden. Toch?
Intussen moeten de inwoners van die binnenstad hun eigen sores maar oplossen kennelijk. Het zou mij niet verbazen wanneer de nieuwe laadpalen elders in Overijssel en Gelderland ook komen te staan op openbare (betaald) parkeerplaatsen. Voor bezoekers van ver.
De belangstelling voor die mooie nieuwe laadpalen op 150 meter van ons huis laat intussen te wensen over. De plekken blijven al net zo leeg als al die andere plekken op de leegste parkeerplaats van de stad.
Natuurlijk zou ik dan dáár mijn aanstaande auto kunnen opladen. Plek genoeg. Maar ik beken dat ik niet van plan ben, naast de stroom en mijn bestaande parkeervergunning, ook nog voor een éxtra parkeerplaats te gaan betalen.
Ik zou het niet graag bij die constatering laten, maar helaas zie ik de oplossing nog niet. U misschien?
Reageren op deze column? Mail naar Leo.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Op zoek naar een milieuvriendelijke dinkytoy, of zoals mijn vrouw zegt: een elektrisch rugzakje
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
Op tweedehands batterijen is het prima rijden, maar de twijfel blijft
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Het Schone Oosten Ik diesel, dus ik ben een viespeuk
COLUMN | Verslaggever Leo van Raaij moet van zijn oude diesel af en onderzoekt de alternatieven. Lukt het hem op een betaalbare manier de lucht minder te vervuilen? In deze column beschrijft hij zijn zoektocht. -
Met té voortvarend handelen, was ik dief geweest van mijn eigen portemonnee
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
Het Schone Oosten Hergebruik van plastics kan én moet naar bijna 90%. Maar dat vraagt nogal wat van overheid, producent én consument
DEVENTER - Bijna negentig procent van de plastics kunnen in 2050 hergebruikt worden, zegt onderzoeksinstituut TNO. De bal ligt bij de industrie en de overheid, maar de consument speelt mee in het spel. Die moet vooral zijn stem laten horen.
-
PREMIUM
Huizenbezitters laten asbestdak lekker liggen: ‘Ik moet een probleem oplossen dat de overheid heeft veroorzaakt’
Het asbestbeleid van de Rijksoverheid krijgt de wind van voren van particulieren, saneerders en de wetenschap. Sinds het verbod op asbestdaken per 2024 vorig jaar sneuvelde, probeert de overheid particulieren met een asbestdak over te halen tot saneren met een lening. Maar daar lopen de particulieren niet warm voor. Asbestsaneerders zien daardoor hun klussen verdampen. -
PREMIUM
het schone oosten Waarom deze parkinsonpatiënten af willen van ‘ziekmakend’ landbouwgif
Pesticiden die mogelijk schadelijk voor de gezondheid zijn moeten met onmiddellijke ingang worden verboden. Daarvoor pleit de Parkinson Vereniging, nu er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen blootstelling aan pesticiden en de ziekte van Parkinson. ,,Waarom mag dit gif nog steeds gebruikt worden?’’ -
Opnieuw geblunder met stikstofcijfers wekt grote verbazing: ‘Schouten heeft heel groot probleem nu’
NIJMEGEN/MAURIK - Dat het opkopen van varkensbedrijven veel minder stikstofwinst oplevert dan gedacht, komt landbouwminister Carola Schouten op veel kritiek te staan.
0 reacties