Grazers moeten weg uit vervuilde uiterwaarden, stelt SP: ‘Onverantwoord voor de dieren’
NIJMEGEN - Op vervuilde grond in de uiterwaarden van de grote rivieren in Gelderland moeten geen dieren meer grazen. De provincie moet hierover afspraken maken met de beheerders. Dat vindt de Gelderse SP.
Delen per e-mail
Op steeds meer locaties langs de grote rivieren blijken runderen en paarden te grazen op grond die verontreinigd is met schadelijke stoffen zoals dioxines en zware metalen. Op enkele van die plekken zijn in dieren die het hele jaar daar grazen te hoge concentraties dioxines gevonden.
De Gelderlander heeft hierover de afgelopen maanden meerdere artikelen geschreven.
‘Onverantwoord’
Naar aanleiding daarvan vraagt de SP in Gelderland nu aan Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, om met de terreinbeheerders afspraken te maken over verplaatsing van deze dieren naar veilige gebieden.
,,Voor de gezondheid van de grote grazers is het onverantwoord om ze te vestigen op locaties waarvan bekend is dat de bodem is verontreinigd’’, schrijft Carla Claassen van de Socialistische Partij.
Ook wil de SP dat er nader onderzoek komt naar de dieren die grazen in de Loowaard bij Duiven en in Munnikenland bij Slot Loevestein. Uit recent onderzoek van Jelmer Buijs, mede betaald door de provincie, bleek dat hier in de grond relatief veel dioxines zitten.
Afvoerput
Jaarlijks worden enkele tientallen van deze grazers geslacht, het vlees is bestemd voor menselijke consumptie. Naar aanleiding van de dioxinevondsten is voedselwaakhond NVWA is een onderzoek gestart naar de risico's van het eten van dit vlees. De verkoop van vlees van grazers uit de uiterwaarden is voorlopig stilgelegd.
De SP vreest dat de uiterwaarden van alle grote rivieren en binnenwateren zijn vervuild ‘vanwege hun voormalige functie als afvoerput voor industrieel afval’. De partij wil weten wat de gezondheidsrisico's hiervan zijn voor mensen en dieren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP
Oproep: wat doet ú met uw asbestdak?
Asbest wordt al decennialang niet meer toegepast in Nederland, maar het zit nog steeds in veel bouwmaterialen die vóór 1993 gebruikt zijn. Ook veel daken in Gelderland en Overijssel bevatten asbest, het gaat in totaal om miljoenen vierkante meters. -
PREMIUM
Hoe één kalkoenboer evenveel stikstof uitstoot als alle automobilisten besparen op de snelweg
Het sluiten van een aantal veehouderijen bij natuurgebieden kan enorm bijdragen aan de oplossing van het stikstofprobleem. Maar Gelderland en Overijssel zien weinig in het opkopen van deze piekbelasters. Dat blijkt uit berekeningen van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. -
PREMIUM
Onnodig veel gevaarlijke stoffen in rivieren: lozingsvergunningen flink verouderd
De meest gevaarlijke stoffen voor mens en milieu belanden door achterstanden bij Rijkswaterstaat nog onnodig veel in onze rivieren. Veel bedrijven kunnen deze stoffen lozen op basis van verouderde vergunningen. -
PREMIUM
Test geslacht paard bewijst: ook te veel dioxine in grazer bij Grindgat Weurt
WEURT - Opnieuw zijn er te veel giftige dioxines gevonden in een dier dat lange tijd naast de Waal heeft geleefd. Het gaat om een konikpaard uit het gebied rond het Oude Grindgat bij Weurt. Deze dieren werden tot nu toe geslacht voor menselijke consumptie. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
Het aantal plekken in het rivierengebied dat vervuild is met de giftige stof dioxine is groter dan gedacht. Dat blijkt uit grondmonsters die milieu-onderzoeker Jelmer Buijs recent heeft genomen in de uiterwaarden van verschillende rivieren. Ook paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben te hoge waardes.
-
PREMIUM
Een derde van gemeenten krijgt weinig klachten over houtstook
In ruim een derde van de gemeenten in Oost-Nederland komen geen of nauwelijks klachten binnen over overlast door houtkachels. Een paar gemeenten schieten er juist duidelijk bovenuit. -
PREMIUM
Ons ‘vlees’ graast op giftige grond: ‘Je neemt daarmee wel bewust een risico’
Oude vuilstorten, gif in rivierbodems, verontreinigd slib in zandgaten en nu ook nog te veel dioxines in runderen. De eens zo vruchtbare uiterwaarden van de grote rivieren zijn veranderd in plekken vol viezigheid. Hoe slim is het dan om daar dieren te laten grazen? En die vervolgens ook nog op te eten? -
PREMIUMvideo
Milieucriminelen komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’
Verdachten van ernstige incidenten met milieuverontreiniging komen nog te vaak weg met een lichte straf. Dat zegt landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie.