Groot onderzoek naar ‘giftig oervlees’: NVWA legt verkoop stil
Bij runderen langs de Waal zijn opvallend hoge doses van de giftige stof dioxine aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom een groot landelijk onderzoek naar de risico’s gestart, zo bevestigt de keuringsdienst.
Deze grote grazers worden namelijk ook geslacht voor consumptie. De verkoop van dat vlees is voorlopig stilgelegd.
De hoge doses dioxines bij de dieren zijn aangetroffen bij runderen die grazen aan de Kaliwaal bij Boven-Leeuwen en rond slot Loevestein bij Poederoijen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de dieren besmet zijn geraakt door vervuild bodemslib van de rivier dat bij hoog water in de uiterwaarden is terechtgekomen, bevestigt de NVWA aan Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia.
Veel grazers langs de rivieren
Bij het grazen krijgen de dieren deze stoffen binnen. De keuringsdienst onderzoekt nu of grazers in deze en andere uiterwaarden nog door mensen veilig gegeten kunnen worden.
Op tientallen plekken langs de grote rivieren grazen runderen en paarden in natuurgebieden. Als deze kuddes te groot worden, gaat een deel meestal naar de slager. Ook reguliere boeren laten hun vleeskoeien grazen in de uiterwaarden van de Waal, Maas, Rijn en IJssel.
Alle klanten geïnformeerd
De NVWA onderzocht in maart en juni partijen vlees uit verschillende natuurgebieden waar de stichtingen Free Nature en Taurus het hele jaar door grazers laten lopen.
Vlees van Free Nature uit de buurt van slot Loevestein bleek te hoge waardes dioxines en pcb’s te hebben. Vlees uit andere gebieden niet. Free Nature heeft hiervan volgens directeur Roeland Vermeulen alle 300 klanten bericht en is voorlopig gestopt met de verkoop van al dit ‘wildernisvlees’.
Bij Taurus bleken de levers van geslachte runderen uit de Kaliwaal, bij Boven-Leeuwen, te veel dioxines te hebben. Die waren echter niet voor menselijke consumptie bedoeld, het vlees was wel in orde. Bij Taurus is slacht de komende maanden niet aan de orde, zegt directeur Ronald Goderie. Daarna zal alleen gekeurd ‘wildrundvlees’ uit de uiterwaarden op de markt komen.
Als we in het ergste geval geen vlees meer mogen verkopen, dan zullen we de grondeigenaren hogere tarieven moeten berekenen.
Lastig onderzoek
Dioxines zijn zeer giftig. Ze kunnen bij mensen de vruchtbaarheid aantasten en in hoge doses kanker veroorzaken. Ze komen steeds minder voor in het milieu, maar in de bodems van de grote rivieren zitten nog hoge doses.
,,Deze vervuiling is wel plaats- en tijdgebonden. Het betekent niet dat alle grazers in uiterwaarden dezelfde hoeveelheid dioxines binnenkrijgen. Dat maakt dit onderzoek zo lastig’’, zegt een woordvoerder van de NVWA.
Ook wordt onderzocht of dioxines en pcb’s afkomstig kunnen zijn uit verontreinigd slib dat in voormalige zandafgravingen wordt gestort. Het is nog niet bekend wanneer het omvangrijke onderzoek is afgerond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fijnstofspecialist TNO is duidelijk: ‘In elk huis hoort een fijnstofmeter’
DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage uitgevent wordt. Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO. Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat. -
PREMIUM
Lood in het water: voor veel scholen is niet bekend hoe schoon het drinkwater is
Tientallen gemeenten en schoolbesturen in Oost-Nederland nemen het zekere voor het onzekere als het gaat over lood in drinkwater. Zij laten gebouwen die worden gebruikt door jonge kinderen, zoals scholen en sportzalen, onderzoeken op de aanwezigheid van oude loden leidingen of hebben dit onlangs gedaan. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels.
-
Grote hoeveelheid dioxine kan kanker verwekken
Dioxine kan in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. De NVWA maakte donderdag bekend dat het giftige goedje in een ingrediënt voor veevoeder zit, dat vanuit België aan vier Nederlandse bedrijven is geleverd. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Coronavirus dodelijker in gebieden met vervuilde lucht: ‘het is een onderschat risico’
BRUSSEL/DEN HAAG - Coronapatiënten die in een omgeving met vervuilde lucht wonen, hebben een grotere kans aan het virus te sterven. Op de overheidssite van ‘Het Schone Luchtakkoord’- een samenwerking van Rijk, gemeenten en provincies - wordt bijvoorbeeld een link gelegd met de slechtere luchtkwaliteit in Noord-Brabant die van invloed is op de overlevingskans van coronapatiënten daar.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer