Huizenbezitters laten asbestdak lekker liggen: ‘Ik moet een probleem oplossen dat de overheid heeft veroorzaakt’
Het asbestbeleid van de Rijksoverheid krijgt de wind van voren van particulieren, saneerders en de wetenschap. Sinds het verbod op asbestdaken per 2024 vorig jaar sneuvelde, probeert de overheid particulieren met een asbestdak over te halen tot saneren met een lening. Maar daar lopen de particulieren niet warm voor. Asbestsaneerders zien daardoor hun klussen verdampen.
Delen per e-mail
De prikkel bij particulieren om hun asbestdak te saneren is verdwenen, zeggen critici.Dat blijkt uit een rondgang van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Stentor, De Gelderlander en Twentsche Courant Tubantia.
,,Eerst had ik twee ploegen die fulltime asbest weghaalden bij particulieren. Nu heb ik nog maar één particuliere klus in de drie maanden. De omslag kwam een jaar geleden, toen asbest dus niet meer per se van de overheid weg hoefde. Gelukkig gaan de grotere werken bij bedrijven wel door”, zegt de Sallandse asbestsaneerder Eerhard Mensink.
Twentse saneerder Mike Roeleveld merkt het ook: ,,Het verdwijnen van het verbod heeft voor diverse annuleringen gezorgd, veel projecten werden op de lange baan geschoven. Dat gaf ons bedrijf vorig jaar een knauw. Nu gaat het wat beter.” Ook asbestbranchevereniging VVTB zag de omslag terug bij haar achterban. Interim-voorzitter Bastiaan Jansen: ,,We zagen direct een scherpe daling in het aantal particuliere klussen. Het trekt bij, maar het aantal klussen is nog niet terug op het oude niveau.”
1.000 euro
De dringende reden voor sanering is weggevallen en saneren blijft kostbaar, dus laten de particulieren hun daken in veel gevallen maar zitten. Mensink heeft daar wel begrip voor. ,,Het is niet goedkoop. Je betaalt altijd standaard 1.000 euro aan opstartkosten vanwege alle regels die we moeten volgen, of je nou een compleet dak of een klein vensterbankje wil laten saneren. Het saneren zelf kost meestal ongeveer 20 à 25 euro per vierkante meter.”
Als de ene buurman wil saneren, maar de andere niet, gebeurt er niks.
Bianca Binnendijk (49) en Jaap-Jan Pethke (55) kochten twee jaar geleden een huis met asbestleien op het dak in Deventer. ,,Het is een fijn huis op een mooie locatie,” vertelt Pethke. ,,Toen we dit huis kochten, moest in 2024 al het asbest van de daken zijn. We hadden gehoord dat er de straat een asbestcomité heeft dat regelmatig praat met overheden om naar een geschikte oplossing voor de buurt te zoeken. Dat heeft ons mede overtuigd om het huis te kopen. Maar toen kwam het plan voor het verbod vorig jaar niet door de Eerste Kamer. Sindsdien staat het stil.”
Het huis ziet er goed onderhouden uit, met nette dakleien die passen bij de bouwstijl van het huis. Toch willen Pethke en Binnendijk graag van het asbest af. Pethke: ,,Dat kan alleen niet zomaar, omdat de daken in onze buurt aan elkaar vastzitten. Als de ene buurman wil saneren, maar de andere niet, gebeurt er niks. En de overheid is nog onduidelijk over wat ze precies wil.”
Pethke en Binnendijk mogen hun dak niet zelf verwijderen, omdat ze asbestleien hebben. Deze dakleien zijn meestal vastgespijkerd aan de constructie in plaats van geschroefd, waardoor de kans op breuk te groot zou zijn. Er moet dus een asbestsaneerder aan te pas komen. ,,Dat is niet goedkoop,” aldus Pethke.
Markt compleet verdampt
Asbestsaneerders merken dat de particulier geen noodzaak meer ziet in een sanering. Zo ook de Sallandse saneerder Eerhard Mensink. ,,Toen er nog een verbod klaar lag, had ik twee ploegen die fulltime asbest weghaalden bij particulieren. Nu heb ik nog maar één particuliere klus in de drie maanden. Mijn markt is compleet verdampt. De omslag kwam een jaar geleden, toen het asbest dus niet meer per se weg hoefde. Gelukkig gaan de grotere klussen wel door.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met té voortvarend handelen, was ik dief geweest van mijn eigen portemonnee
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
Oost-Nederland in trek bij tienduizenden longpatiënten die willen verhuizen door vieze lucht
-
PREMIUM
Beton wint het nog volop van hout: waarom blijft het aantal houten huizen zo achter?
‘Houten woningbouw is de toekomst’, is een veelgehoorde slogan. Het duurzame karakter ervan zou de oplossing moeten zijn voor ons huizentekort en zelfs voor het klimaatprobleem. Toch is slechts twee procent van de Nederlandse huizen van hout. Als nieuwe speler op de huizenmarkt kan de houtsector namelijk op obstakels rekenen. Één daarvan is de strijd met de traditionele bouw. -
PREMIUM
Test geslacht paard bewijst: ook te veel dioxine in grazer bij Grindgat Weurt
WEURT - Opnieuw zijn er te veel giftige dioxines gevonden in een dier dat lange tijd naast de Waal heeft geleefd. Het gaat om een konikpaard uit het gebied rond het Oude Grindgat bij Weurt. Deze dieren werden tot nu toe geslacht voor menselijke consumptie. -
PREMIUMHet Schone Oosten
En weer sneeft het verzet tegen de houtkachel bij de Raad van State
OLDENZAAL/DEN HAAG – Het protest van de Oldenzaalse families Kuipers en Roeleveld tegen de houtstokende overbuurman is door de Raad van State verworpen.
-
Tientallen mensen melden zich bij meldpunt Parkinson Vereniging na verhaal over ‘ziekmakend’ landbouwgif
Bij de Parkinson Vereniging hebben zich de afgelopen weken nog eens enkele tientallen mensen gemeld die hun eigen ziekte in verband brengen met chemische bestrijdingsmiddelen. De patiëntenvereniging wil dat bestrijdingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid, zo snel mogelijk worden verboden. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
Het aantal plekken in het rivierengebied dat vervuild is met de giftige stof dioxine is groter dan gedacht. Dat blijkt uit grondmonsters die milieu-onderzoeker Jelmer Buijs recent heeft genomen in de uiterwaarden van verschillende rivieren. Ook paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben te hoge waardes. -
PREMIUM
Fijnstofspecialist TNO is duidelijk: ‘In elk huis hoort een fijnstofmeter’
DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage uitgevent wordt. Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO. Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat.