Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
Het Schone OostenDEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
Delen per e-mail
Boeren gebruiken middelen met glyfosaat veelal om hele weilanden dood te spuiten en zo ‘klaar te maken’ voor een nieuw groeiseizoen. Dat mag volgens Europese regels helemaal niet, blijkt uit een juridische beoordeling door de Wageningen Universiteit (WUR).
De WUR stelde het advies op, op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Tweede Kamer vraagt namelijk al geruime tijd om een inperking van het gebruik van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen zoals RoundUp. In april 2018 nam de Kamer daarover een motie aan. Minister Carola Schouten van Landbouw weigert tot nu toe echter de motie uit te voeren. Haar argument is dat dit zou indruisen tegen Europese regelgeving.
Dat klopt dus niet. Sterker: eigenlijk wordt glyfosaat nu vaak toegepast op een manier die volgens Europese regelgeving sowieso niet is toegestaan.
Alleen onkruid bestrijden
Glyfosaat is namelijk uitsluitend toegelaten met het doel onkruid te bestrijden. De gele weilanden die vaak in het voorjaar te zien zijn, hebben echter doorgaans niets met de aanwezigheid van onkruid te maken. Het doel is een gewas dat er op groeit dood te spuiten en zo sneller te laten verteren, zodat de voedingsstoffen die er in zitten beter door de bodem worden opgenomen. Het nieuw aangeplante gewas groeit daardoor ook weer sneller.
Het advies van de WUR zegt niet onomwonden dat deze toepassing een overtreding is, maar geeft aan dat ‘het een punt van aandacht is of alle reeds geautoriseerde toepassingen ook daadwerkelijk onder onkruidbestrijdingsgebruik vallen’. In ieder geval, zo blijkt uit het advies, heeft de minister sowieso diverse mogelijkheden beperkingen aan het gebruik op te leggen. Diverse Europese landen maken daar ook al gebruik van.
Oproep De Groot
Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot riep Schouten deze week in een bijeenkomst van de Kamercommissie daarom op direct werk te maken van het beperken van glyfosaatgebruik. Schouten wil echter nog niet ingaan op de juridische beoordeling door de WUR. Ze zei dat ze het stuk, dat vorige week vrijdag werd gepubliceerd, daarvoor te laat had gekregen.
De Groot betichtte Schouten daarop van ‘trucjes’ en ‘kluitjes in het riet’ in de gehele procedure om glyfosaat van de weilanden te krijgen. Hij moest het echter doen met de toezegging van Schouten dat zij er op een later moment op terugkomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Luchtkwaliteit maar ietsje beter door coronamaatregelen, zegt RIVM
DEVENTER - De verbetering van de luchtkwaliteit als gevolg van de coronacrisis is minder groot dan de mooie plaatjes van het KNMI doen vermoeden. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM. Sowieso zal het slechts een tijdelijke verbetering zijn. En boeren moeten zich ook maar niet al te blij maken… -
PREMIUM
Lucht in huis vaak ongezond, blijkt uit groot onderzoek van TNO
De lucht in woningen is vaak ongezond, zo blijkt uit praktijkonderzoek van TNO, dat in het najaar wordt gepubliceerd. Volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs moet luchtkwaliteit in woningen meer aandacht krijgen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de bouwregels. -
PREMIUM
Groot onderzoek naar ‘giftig oervlees’: NVWA legt verkoop stil
Bij runderen langs de Waal zijn opvallend hoge doses van de giftige stof dioxine aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarom een groot landelijk onderzoek naar de risico’s gestart, zo bevestigt de keuringsdienst. -
PREMIUM
Schonere lucht in coronatijd, maar voor planten en dieren maakt dat weinig verschil
Dat door de coronacrisis de luchtkwaliteit in ieder geval tijdelijk verbetert, durven deskundigen ook zonder wetenschappelijke onderbouwing nog wel te zeggen. Maar maakt het ook wat uit voor de biodiversiteit, voor planten en dieren? Spoiler: bar weinig. -
Ruim 1.300 mensen meldden al overlast door vieze lucht. U ook?
Smerige uitlaatgassen, vieze houtrook, stinkende fabrieken, dampende schepen: ruim 1.300 mensen die last hebben van vieze lucht hebben dit gemeld bij het Schone Oosten. Kampt u ook met dit soort klachten - soms, regelmatig of vaak? Voeg uw melding toe.
-
Menselijke neus blijft onmisbaar bij geuronderzoek
Stel: je woont vlakbij een fabriek die regelmatig vieze geuren verspreid. Wat moet je dan doen? En hoe pakken gemeenten en provincies deze hinder aan? -
PREMIUM
Onze lucht is al schoon genoeg zeggen gemeenten in Oost-Nederland, maar klopt dat?
DEVENTER -Onze lucht voldoet al aan de normen, zeggen gemeenten in Oost-Nederland. Ze willen daarom niet tekenen voor extra maatregelen tegen luchtvervuiling die in het Schone Lucht Akkoord staan. Maar hoe schoon is die lucht eigenlijk? -
PREMIUM
Lood in het water: voor veel scholen is niet bekend hoe schoon het drinkwater is
Tientallen gemeenten en schoolbesturen in Oost-Nederland nemen het zekere voor het onzekere als het gaat over lood in drinkwater. Zij laten gebouwen die worden gebruikt door jonge kinderen, zoals scholen en sportzalen, onderzoeken op de aanwezigheid van oude loden leidingen of hebben dit onlangs gedaan.
0 reacties