Komt het gevaar uit de kraan? Veel gemeenten willen uitsluitsel over lood in het drinkwater van schoolgebouwen en onderzoeken de panden daarom op mogelijke aanwezigheid van oude loden leidingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Komt het gevaar uit de kraan? Veel gemeenten willen uitsluitsel over lood in het drinkwater van schoolgebouwen en onderzoeken de panden daarom op mogelijke aanwezigheid van oude loden leidingen. © anp

Lood in het water: voor veel scholen is niet bekend hoe schoon het drinkwater is

Tientallen gemeenten en schoolbesturen in Oost-Nederland nemen het zekere voor het onzekere als het gaat over lood in drinkwater. Zij laten gebouwen die worden gebruikt door jonge kinderen, zoals scholen en sportzalen, onderzoeken op de aanwezigheid van oude loden leidingen of hebben dit onlangs gedaan.

Aanleiding hiervoor zijn de nieuwe inzichten over de aanwezigheid van lood in drinkwater. De Gezondheidsraad maakte onlangs bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat een lage concentratie lood in het drinkwater schadelijker is dan eerder altijd werd gedacht. Lood kan bij jonge kinderen leiden tot een lager IQ en kan bij volwassenen het risico vergroten op onder andere hart- en vaataandoeningen. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement