Menselijke neus blijft onmisbaar bij geuronderzoek
Stel: je woont vlakbij een fabriek die regelmatig vieze geuren verspreid. Wat moet je dan doen? En hoe pakken gemeenten en provincies deze hinder aan?
Delen per e-mail
Wie vlakbij een bedrijf woont dat vieze geuren verspreid moet bij elke keer geurhinder melden bij de gemeente of, bij grote bedrijven, bij de provincie. Want zo werkt het beleid: geen klachten, geen hinder, geen actie. Hoe meer klachten, hoe groter de druk bij de overheid om een onderzoek te laten instellen. Aan de hand daarvan kan de overheid een bedrijf eventueel dwingen maatregelen te nemen.
Gemiddeld reukvermogen
Voor zo’n geuronderzoek wordt een specialistisch bureau ingeschakeld. Er zijn nog steeds geen machines die het menselijke reukvermogen geheel kunnen vervangen, de menselijke neus is daarom onmisbaar voor geuronderzoek. Nadat medewerkers van het onderzoeksbureau lucht uit een schoorsteen of andere bron hebben opgevangen in speciale plastic zakken, bepalen mensen met een gemiddeld reukvermogen de concentratie (de sterkte) daarvan. Dat doet een geurpanel in een speciaal geurlaboratorium, in onder meer Wageningen en Deventer. Samen met de duur (hoe lang is de geur te ruiken) en de mate van onaangenaamheid (kadaverlucht is viezer dan de geur van vers brood) bepaalt de concentratie hoe groot de geurbelasting is, hoe hinderlijk de geur is.
Computermodellen geven vervolgens met geurcirkels om de fabriek aan hoe hoog de geurbelasting in de omgeving is. De belasting wordt uitgedrukt in een geurconcentratie per tijdseenheid. Hoe verder weg van de fabriek, hoe lager de blootstelling aan geur. Deze modellen zijn niet heel nauwkeurig, omdat heel veel factoren van invloed zijn op geur: weer, wind, bebouwing, aantal bronnen, etc. De data zeggen ook niet alles over hoe omwonenden de geurhinder ervaren, dat verschilt van mens tot mens en is onder meer afhankelijk van leeftijd en gezondheid.
Een beetje ruiken maar niet te veel
Wel zijn er grenzen vastgesteld waaronder er normaal gesproken geen sprake meer is van geurhinder. Dat is het geval in woongebieden als in 98 procent van de tijd de geurbelasting onder 0,5 geureenheden per kubieke meter blijft. Nieuwe fabrieken moeten zoveel mogelijk aan deze norm voldoen. Voor bestaande bedrijven is dat niet altijd haalbaar omdat er bijvoorbeeld dichtbij woningen staan. Deze moeten daarom voldoen aan een ‘aanvaardbaar hinderniveau’. Het mag dus wel een beetje ruiken, maar niet te veel. Wat ‘aanvaardbaar’ is bepaalt de toezichthouder, de gemeente of de provincie.
Daarbij is in Overijssel en Gelderland het provinciaal geurbeleid leidend. Daarin zijn normen vastgelegd waar de stank onder moet blijven. Voor de meeste geuren is het streven 1,5 geureenheden 98 procent van de tijd, maar kan de grens ook liggen op 5. Er is dus ruimte voor toezichthouders om rekening te houden met de historisch gegroeide situatie van de fabriek. Ook moeten de maatregelen haalbaar en betaalbaar zijn voor de fabrikant. In uitzonderlijke gevallen mag de stank zelfs nog boven de soepelste waarden uitkomen, als dat al eerder is vastgelegd in de milieuvergunning van het bedrijf. Ernstige overlast moet altijd worden aangepakt.
Scoort een fabriek te hoog en zijn er maatregelen denkbaar die 'haalbaar’ en 'betaalbaar’ zijn, dan kan de gemeente of provincie die opleggen aan de fabrikant.
Voor veehouderijen gelden eigen regels. Die zijn soepel en complex waardoor ze in de praktijk meestal meer geurhinder mogen veroorzaken dan fabrieken. De grens voor veehouderijen komt daardoor vaak uit op 8 en in sommige situaties is zelfs 14 toegestaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TNO: in bijna helft woningen te veel fijnstof
DEVENTER - In bijna 50% van de woningen is geregeld meer fijnstof aanwezig dan gezond wordt geacht. Dat concludeert TNO op basis van een groot onderzoek, waarover Het Schone Oosten eerder dit jaar al schreef. -
Zwerfafvalrapen in coronatijden niet zonder risico
ZIEUWENT/ALBERGEN - Terwijl ’s lands bekendste zwerfafvalraper Dirk Groot stopt met het schonen van bermen en struikgewas van blikjes, snoepwikkels en flesjes, gaan de rapers Stef Hoitink uit de Achterhoek en de Twentse Mieke Kamphuis voorlopig nog even door. Al zijn ze nu wel wat voorzichtiger. -
PREMIUM
Het Schone Oosten En weer sneeft het verzet tegen de houtkachel bij de Raad van State
OLDENZAAL/DEN HAAG – Het protest van de Oldenzaalse families Kuipers en Roeleveld tegen de houtstokende overbuurman is door de Raad van State verworpen. -
PREMIUM
Minister Schouten verslikt zich in stikstofmaatregel: opkopen varkensbedrijven levert veel minder op
Het opkopen van varkenshouderijen levert veel minder stikstofwinst op dan landbouwminister Carola Schouten verwacht. Dat komt door verkeerde uitgangspunten in de berekening en omdat veel minder boeren meedoen. Daardoor kunnen projecten voor nieuwe huizen en wegen in de problemen komen. -
Misschien staan voor ons huis straks wel twéé elektrische auto’s…
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column.
-
Op tweedehands batterijen is het prima rijden, maar de twijfel blijft
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
PREMIUM
Gemeenten negeren afspraken tegen luchtvervuiling en vinden lucht al ‘schoon genoeg’
Weinig gemeenten in Oost-Nederland zitten te wachten op nieuwe afspraken over de aanpak van luchtvervuiling. Een derde gaat het Schone Lucht Akkoord met het rijk en provincies niet tekenen, ruim een kwart denkt er nog over na. -
PREMIUM
Oost-Nederland is dé dumpplek van vieze grond en vervuild slib, en de weerstand ertegen groeit
Ondanks toenemende kritiek worden de komende tijd twintig diepe plassen in Oost-Nederland gevuld met in totaal miljoenen kubieke meters vervuilde grond en slib. Daarmee neemt onze regio bijna de helft van alle plekken waar vieze bagger gestort mag worden voor haar rekening.