Minister: genoeg gemeenten doen mee met aanpak luchtvervuiling
DEN HAAG - Dat slechts een handvol gemeenten in Oost-Nederland enthousiast is over het Schone Lucht Akkoord, is geen probleem. Ook dan is een goede aanpak van de luchtvervuiling mogelijk.
Delen per e-mail
Dat zei minister Stientje van Veldhoven (wonen en milieu) gisteren in de Tweede Kamer. Haar eigen partij D66 en de oppositiepartijen SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren maken zich zorgen over het geringe aantal deelnemers aan het Schone Lucht Akkoord.
In Oost-Nederland gaat zeker een derde van de gemeenten het akkoord niet tekenen, ruim een kwart denkt daar nog over na. Dat bleek gisteren uit een peiling van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van de Gelderlander, de Stentor en de Twentsche Courant Tubantia.
Tot nog toe doen landelijk zo'n veertig van de 355 gemeenten mee. Dat zijn vooral de grotere die met relatief veel luchtverontreiniging te maken hebben. Van de twaalf provincies doen er negen mee, waaronder Gelderland en Overijssel.
Lucht voldoet al aan normen
Met de maatregelen in het akkoord is de gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030 gehalveerd, zo heeft het RIVM becijferd. ,,Dat doel halen we met de huidige deelnemers. En dat heeft ook effect op de luchtkwaliteit in gemeenten die niet meedoen”, aldus Van Veldhoven.
Toch zou ze graag zien dat meer gemeenten meedoen. ,,Om nog meer gezondheidswinst te behalen.” Die kunnen later dit jaar het akkoord alsnog tekenen.
De animo in het oosten is laag omdat volgens gemeenten de lucht hier al aan de normen voldoet of omdat ze vinden dat ze al genoeg doen om vervuiling te verminderen. Ook wegen de extra kosten soms niet op tegen de voordelen.
Houtstookvrije wijk
Een van de maatregelen voor schonere lucht is een proef met houtstookvrije wijken, bestaande of nieuwe. Die komen vooralsnog niet in Oost-Nederland. Alleen Utrecht en Helmond hebben zich gemeld voor dit proefproject.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Om het zwerfafval in niemandsland maakt niemand zich druk
-
Column
Mijn zoektocht naar een betaalbare elektrische auto is mislukt. Of toch niet…?
Terwijl verslaggever Leo van Raaij komend jaar gaat onderzoeken hoe schoon of vervuild Oost-Nederland is, tuft hij zelf in een ‘vieze’ diesel rond. Wat zijn de alternatieven als je geen Tesla kan kopen? Volg Leo’s zoektocht in onze column. -
Tientallen mensen melden zich bij meldpunt Parkinson Vereniging na verhaal over ‘ziekmakend’ landbouwgif
Bij de Parkinson Vereniging hebben zich de afgelopen weken nog eens enkele tientallen mensen gemeld die hun eigen ziekte in verband brengen met chemische bestrijdingsmiddelen. De patiëntenvereniging wil dat bestrijdingsmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor de volksgezondheid, zo snel mogelijk worden verboden. -
PREMIUM
Onze lucht is al schoon genoeg zeggen gemeenten in Oost-Nederland, maar klopt dat?
DEVENTER -Onze lucht voldoet al aan de normen, zeggen gemeenten in Oost-Nederland. Ze willen daarom niet tekenen voor extra maatregelen tegen luchtvervuiling die in het Schone Lucht Akkoord staan. Maar hoe schoon is die lucht eigenlijk? -
OPROEP
Oproep: wat doet ú met uw asbestdak?
Asbest wordt al decennialang niet meer toegepast in Nederland, maar het zit nog steeds in veel bouwmaterialen die vóór 1993 gebruikt zijn. Ook veel daken in Gelderland en Overijssel bevatten asbest, het gaat in totaal om miljoenen vierkante meters.
-
PREMIUM
Huizenbezitters laten asbestdak lekker liggen: ‘Ik moet een probleem oplossen dat de overheid heeft veroorzaakt’
Het asbestbeleid van de Rijksoverheid krijgt de wind van voren van particulieren, saneerders en de wetenschap. Sinds het verbod op asbestdaken per 2024 vorig jaar sneuvelde, probeert de overheid particulieren met een asbestdak over te halen tot saneren met een lening. Maar daar lopen de particulieren niet warm voor. Asbestsaneerders zien daardoor hun klussen verdampen. -
PREMIUMHet Schone Oosten
Vieze kachel in de ban, gemeenten pakken voor het eerst houtstook aan: ‘Stop met polariseren’
NIJMEGEN - Een groeiend aantal gemeenten wil de overlast door houtkachels, vuurkorven en andere houtstook in woonwijken voor het eerst concreet aanpakken. Over de manier waarop zijn de meningen verdeeld. -
Grazers moeten weg uit vervuilde uiterwaarden, stelt SP: ‘Onverantwoord voor de dieren’
NIJMEGEN - Op vervuilde grond in de uiterwaarden van de grote rivieren in Gelderland moeten geen dieren meer grazen. De provincie moet hierover afspraken maken met de beheerders. Dat vindt de Gelderse SP.