Oost-Nederland is dé dumpplek van vieze grond en vervuild slib, en de weerstand ertegen groeit
Ondanks toenemende kritiek worden de komende tijd twintig diepe plassen in Oost-Nederland gevuld met in totaal miljoenen kubieke meters vervuilde grond en slib. Daarmee neemt onze regio bijna de helft van alle plekken waar vieze bagger gestort mag worden voor haar rekening.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarop 48 diepe plassen staan vermeld die verondiept mogen worden met licht vervuilde grond en slib. Bijna de helft van deze oude zand- en kleiputten ligt in het oosten. Vooral in de uiterwaarden van de Waal, Maas, Rijn en IJssel, maar ook dieper het land in, tot in Twente aan toe. Daarnaast telt Oost-Nederland drie van de zeven stortplaatsen voor ernstig verontreinigd slib.
Het afgelopen jaar was het rustig in al deze gebieden, door de invoering van strengere normen voor PFAS, een groep zeer giftige, moeilijk afbreekbare stoffen. Het verplaatsen van grond en slib was daardoor nauwelijks mogelijk. Alleen de stof granuliet mocht verwerkt worden omdat daar geen PFAS in zat. Nu de landelijke normen zijn versoepeld, komt het vullen van de plassen weer langzaam op gang.
,,Er zijn nu echt te veel diepe plassen die verondiept worden”
Door enkele incidenten groeit de weerstand onder burgers en politici tegen verondiepen. Zo werd eerder in enkele plassen met het slib ook plastic en ander afval meegestort. Daarnaast leidt het vullen van de plas Over de Maas met granuliet tot veel onrust. ,,We willen dat ons water zo schoon mogelijk blijft”, zegt de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fijnstofspecialist TNO is duidelijk: ‘In elk huis hoort een fijnstofmeter’
DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage uitgevent wordt. Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO. Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat. -
Positief effect coronacrisis: de lucht in ons land wordt er schoner door
UTRECHT/DE BILT - de uitbraak van het coronavirus zorgt voor schonere lucht in Nederland. Dat zeggen KNMI en RIVM. -
PREMIUM
Het Schone Oosten Op veel meer plekken blijkt rivierengebied vervuild: risico op gif in vlees van wilde grazers
Het aantal plekken in het rivierengebied dat vervuild is met de giftige stof dioxine is groter dan gedacht. Dat blijkt uit grondmonsters die milieu-onderzoeker Jelmer Buijs recent heeft genomen in de uiterwaarden van verschillende rivieren. Ook paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen hebben te hoge waardes. -
PREMIUM
Het Schone Oosten ‘Pesticiden? Het kan echt ook zonder’, laat boer John Arink uit Lievelde zien
-
Het Schone Oosten Inperken gebruik omstreden middel glyfosaat is goed mogelijk: D66 pleit voor directe maatregelen
DEVENTER – Minister Schouten van Landbouw kan het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de stof glyfosaat, zoals Roundup, fors inperken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met dit rapport in handen roept D66 in de Tweede Kamer het kabinet op om het gebruik van glyfosaat per direct in te perken.
-
TNO: in bijna helft woningen te veel fijnstof
DEVENTER - In bijna 50% van de woningen is geregeld meer fijnstof aanwezig dan gezond wordt geacht. Dat concludeert TNO op basis van een groot onderzoek, waarover Het Schone Oosten eerder dit jaar al schreef. -
Minister: genoeg gemeenten doen mee met aanpak luchtvervuiling
DEN HAAG - Dat slechts een handvol gemeenten in Oost-Nederland enthousiast is over het Schone Lucht Akkoord, is geen probleem. Ook dan is een goede aanpak van de luchtvervuiling mogelijk. -
Ruim 1.300 mensen meldden al overlast door vieze lucht. U ook?
Smerige uitlaatgassen, vieze houtrook, stinkende fabrieken, dampende schepen: ruim 1.300 mensen die last hebben van vieze lucht hebben dit gemeld bij het Schone Oosten. Kampt u ook met dit soort klachten - soms, regelmatig of vaak? Voeg uw melding toe.