TNO: in bijna helft woningen te veel fijnstof
DEVENTER - In bijna 50% van de woningen is geregeld meer fijnstof aanwezig dan gezond wordt geacht. Dat concludeert TNO op basis van een groot onderzoek, waarover Het Schone Oosten eerder dit jaar al schreef.
Delen per e-mail
Na metingen in honderden huizen komt TNO tot de conclusie dat in bijna de helft van de woningen de advieswaarde wordt overschreden, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor fijnstof hanteert. Het gaat dan om de zogenaamde PM2.5-variant van fijnstof: deeltjes vanaf 2,5 micrometer groot. Vooral de kleinere stofdeeltjes kunnen diep in de longen terechtkomen en allerlei vervelende gezondheidseffecten hebben. Longklachten, maar er kan ook een effect zijn op de bloeddruk.
Representatief onderzoek
TNO acht haar onderzoek representatief voor de Nederlandse woningen. Dat betekent niet dat het in alle woningen even slecht is gesteld met de luchtkwaliteit. De spreiding is groot. Zo is er ook een advieswaarde van de WHO voor het gemiddelde op een dag. Er zijn woningen waarin die advieswaarde geen enkele dag wordt overschreden en woningen waar dit vaker dan 35 dagen per jaar voorkomt.
De WHO adviseert voor fijnstof een gemiddelde van maximaal 10 microgram per kubieke meter, gemeten over een jaar. Louter op basis van de TNO-metingen is in 15% van de woningen sprake van een overschrijding van dat gemiddelde. Maar TNO paste middels een simulatie een correctie toe, omdat het voor de metingen gebruikte apparaat moeilijk de fijnstof detecteert die bij koken ontstaat. „Dit leidt tot de situatie dat in bijna 50% van de woningen de jaargemiddelde WHO-advieswaarde voor PM2.5 wordt overschreden”, schrijft TNO.
Juist koken is de belangrijkste fijnstofbron in huis, zo bleek ook al uit de experimenten die Het Schone Oosten in mei deed. Overigens komt er ook fijnstof van buiten naar binnen.
Graadmeter voor ventilatie
TNO keek niet alleen naar fijnstof, maar ook naar de CO2-concentratie in huizen. Dat is omdat de aanwezige hoeveelheid koolstofdioxide een belangrijke graadmeter is voor de kwaliteit van de ventilatie. Gemiddeld komt de concentratie CO2 in de woonkamer in de winter, 4 uur per week boven de advieswaarde van de Gezondheidsraad. Dat is niet zo veel als verwacht op basis van oudere onderzoeken, maar TNO denkt dat plaatsing van de meter in de huishoudens automatisch al tot bewustwording en een beter ventilatiegedrag heeft geleid.
„Naarmate woningen energiezuiniger zijn, neemt het risico op een slechte binnenluchtkwaliteit toe”, zegt het onderzoeksinstituut. „Het draagvlak voor de transitie naar energiezuinige woningen neemt hierdoor af.”
In de eerdere publicatie van Het Schone Oosten vertelde TNO-onderzoeker Piet Jacobs wat mensen kunnen doen om fijnstof te voorkomen en hoe ze beter kunnen ventileren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oost-Nederland in trek bij tienduizenden longpatiënten die willen verhuizen door vieze lucht
-
PREMIUM
Ons ‘vlees’ graast op giftige grond: ‘Je neemt daarmee wel bewust een risico’
-
Grazers moeten weg uit vervuilde uiterwaarden, stelt SP: ‘Onverantwoord voor de dieren’
NIJMEGEN - Op vervuilde grond in de uiterwaarden van de grote rivieren in Gelderland moeten geen dieren meer grazen. De provincie moet hierover afspraken maken met de beheerders. Dat vindt de Gelderse SP. -
PREMIUM
Een jaar thuiswerken, wat doet dat met het milieu en je portemonnee? ‘Door corona heb ik de pakketbezorger vaker gezien dan mijn familie’
Zorgt de lockdown ervoor dat je minder vervuilt of het milieu belast? Wat is de balans van een jaar thuiswerken? Datajournalist Martijn Bekhuis van Het Schone Oosten, de onderzoeksredactie van De Gelderlander, de Stentor en Twentsche Courant Tubantia onderzocht wat hij inmiddels bijna 365 dagen deed en liet. -
Opnieuw geblunder met stikstofcijfers wekt grote verbazing: ‘Schouten heeft heel groot probleem nu’
NIJMEGEN/MAURIK - Dat het opkopen van varkensbedrijven veel minder stikstofwinst oplevert dan gedacht, komt landbouwminister Carola Schouten op veel kritiek te staan.
-
PREMIUMhet schone oosten
Slagerij van horecagroothandel gaat zelf vlees testen op dioxine: ‘Hopelijk is er snel meer duidelijk’
Slagerij Kaldenberg in Vuren, die 'natuurvlees’ levert voor 35 winkels van horecagroothandel Sligro, gaat met spoed vlees testen op de giftige stof dioxine. Aanleiding is de vondst van te hoge dioxinewaarden in runderen die langs uiterwaarden van de Waal grazen. Politici zijn verontwaardigd over de vondst van gif in natuurvlees. -
PREMIUM
Oost-Nederland is dé dumpplek van vieze grond en vervuild slib, en de weerstand ertegen groeit
Ondanks toenemende kritiek worden de komende tijd twintig diepe plassen in Oost-Nederland gevuld met in totaal miljoenen kubieke meters vervuilde grond en slib. Daarmee neemt onze regio bijna de helft van alle plekken waar vieze bagger gestort mag worden voor haar rekening. -
PREMIUM
Fijnstofspecialist TNO is duidelijk: ‘In elk huis hoort een fijnstofmeter’
DELFT - ‘Blijf binnen!’, is de boodschap heden ten dage uitgevent wordt. Jammer alleen dat het in huis ook niet altijd zo gezond is, blijkt uit een onderzoek van TNO. Er is echter wat te doen aan een slecht binnenklimaat.
0 reacties