Beschuit met muisjes voor baby-ooievaars uit De Lutte en Nijverdal die gered zijn

videoKoffie? Thee? Wil je ook een broodje? Beschuit met muisjes misschien? Familie Van Andel uit het Gelderse Herwijnen heeft wat te vieren, want de eerste ooievaar die ze uit De Lutte en Nijverdal hebben gered, is gezond en wel uit het ei gekropen.

Sander Ben, zoals het kuikentje heet, maakt het goed. Hij kwam 's nachts uit het ei. ,,Ik heb hem moeten helpen’’, vertelt ‘adoptievader’ Piet van Andel. ,,Ik heb het ei een stukje opengebroken, zodat hij er uit kon kruipen. Je bekommert je toch om zo'n beestje.’’

In Nijverdal werd begin deze maand een ooievaar overreden. De eieren zijn veilig naar Herwijnen gebracht. Dat geldt ook voor de eieren uit De Lutte, waar een ooievaar uit het nest werd geschoten. Dat bericht kwam Van Andel via Facebook ter ore. ,,Ik vond het zo'n bizar verhaal, ik moest er wel wat mee doen’’, zegt hij.

Broedkist

Sander Ben’s broertjes en zusjes zitten nog in eieren, in de broedkist op de eettafel staat. ,,We maken de kist maar drie keer per dag open’’, vertelt Van Andel. Het slot gaat er af. Het deurtje langzaam open en daar liggen ze. In de voorste drie eieren zitten gaatjes. Pikgaatjes, zegt Van Andel. ,,Ze zijn al sinds gister bezig er uit te komen. Het is zwaar werk voor de beestjes. Ze pikken even, gaan dan weer slapen en gaan later weer verder.’’ Af en toe komt er een snaveltje naar buiten. ,,Kom er maar uit joh’’, spreekt hij de kuikens toe.

Er liggen zes eieren. Drie met een L er op, zodat hij weet welke uit De Lutte komen. Er klinkt zacht gepiep uit de kist. ,,Je kunt ze horen roepen’’, vertelt Van Andel. ,,Ze hebben in het ei al contact met de ouders. Als ze dan geboren zijn, zie je de ooievaar-ouders ook heel trots naar de kuikens staan kijken. Prachtig.’’

Een van de kleine ooievaars.
Volledig scherm
Een van de kleine ooievaars. © videostill

Live Voetbal

home logo Borussia DortmundBVB
EINDE
0-1
FC Bayern MünchenFCB
away logo