Volledig scherm
132 flessen peperduur koudemiddel werden dinsdagmiddag aangetroffen in een auto van een 20-jarige man uit Utrecht. De flessen waren eerder gestolen bij een Duits bedrijf. © Politie

Bestelbus vol gestolen gasflessen met peperduur koudemiddel onderschept op A1 bij Wilp

Een 20-jarige man uit Utrecht had liefst 132 gasflessen met koudemiddel voor auto-airco’s in zijn bestelbus liggen, waardoor zijn auto zo zwaar beladen was dat de politie argwaan kreeg. Na controle bleken de flessen de nacht daarvoor gestolen te zijn bij een bedrijf in Duitsland. De Utrechter is aangehouden.

De politie zag de man dinsdag rijden op de A1 ter hoogte van Wilp. Zijn bestelbus was veel te zwaar beladen, waardoor de politie het tot stoppen dwong. Na controle bleek dat de man geen ladingdocumenten had voor de 132 flessen met het koudemiddel R134a. Die bleken eerder gestolen bij een bedrijf in het Duitse Seevetal, in de buurt van Hamburg. 

Daar werden in de nacht van maandag op dinsdag liefst duizend flessen met datzelfde middel gestolen.

Populair

Het koudemiddel R134a wordt onder andere gebruikt in airco’s van personenauto’s. De prijs is het afgelopen jaar sterk gestegen omdat het middel door nieuwe milieueisen minder geproduceerd wordt. Omdat een fles van 12 kilogram ongeveer 600 euro kost, is het populair bij handelaren en helers.