Voorzitter Hans Fokke van de Vereniging het Veenschap bij de in veiligheid gebrachte schaapskudde: „Op deze strook tussen twee kanalen heeft de wolf waarschijnlijk minder kans.”
Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Hans Fokke van de Vereniging het Veenschap bij de in veiligheid gebrachte schaapskudde: „Op deze strook tussen twee kanalen heeft de wolf waarschijnlijk minder kans.” © Bert Kamp Reggestreekfotografie

Bloedbad in Vriezenveense kudde: 10 schapen gedood en er is maar 1 verdachte

Tien dode, aangevreten en zwaar verminkte schapen in zes weken tijd. De vrijwilligers van het Het Veenschap in Vriezenveen weten het vrijwel zeker: de wolf houdt hier meedogenloos huis. Na drie bloederige nachten deze week is de bedreigde kudde woensdagavond verplaatst naar een veiliger oord.

13 reacties

 • Jules Vismale

  1 maand geleden
  @Wim Paalderman, en moeten alle honden in Nederland die schapen doodbijten allemaal beheerd worden om grote ellende te voorkomen? Veel hondeneigenaren hebben hun dieren totaal niet meer in de hand en wolven regelen gewoon zelf hun eigen aantallen door elkaar te verstoten als ze volwassen worden en lang niet alle welpen halen de volwassenheid.
 • Anneke Kooistra

  2 maanden geleden
  Op de Sallandse heuvelrug gaan de schapen ‘s avonds achter een elektrische afrastering waar binnen ook enkele kudde bewakingshonden rondlopen. Overdag loopt de kudde met herder vrij door de heide en wordt het gras weggevreten. De schapenkeutels zorgen weer voor bodemleven, insecten zoals torretjes waar o.a. de korhoenders weer van kunnen profiteren. Zo kun je de schapen beschermen tegen eventuele wolven en honden.
 • Wim Paalderman

  2 maanden geleden
  nederland is niet te klein voor wat wolven, nederland ,moet echter wel de wolf beheren anders gaat het mis... afschot is noodzakelijk bij te veel, dan kan de rest mooi zijn gang gaan
 • Jules Vismale

  2 maanden geleden
  Ik vraag me af of de desbetreffende schapen ook niet zorgen voor een stikstofuitstoot! blijkbaar hebben we hier zoveel vee dat het de natuur zou bedriegen en de wolf haalt dus enkele stuks daaruit omdat er hier ook zoveel (klein)vee rondloopt! Normaal zouden die allemaal in de magen van mensen en honden verdwijnen en om dit steeds te laten vertonen zal op een gegeven moment de mensen onverschilliger gaan maken.
 • Roel Janssen

  2 maanden geleden
  Op de Veluwe lopen verschillende schapenkuddes; zitten snachts veilig in de kraal of kooi en lopen overdag vaak samen met enkele kudde beschermingshonden. Geen problemen daar meer. Ga eens praten met de deskundigen daar. Men zal zijn of haar kudde schapen moeten beschermen. De wolf is hier en haar niet meer weg; wen er maar aan.