Bungeejump-ongeval op Truckfestijn, man (27) stort naar beneden

video & updateBij het Truckfestijn in Balkbrug is zaterdagmiddag een 27-jarige man uit Dedemsvaart gewond geraakt. Het elastiek van een bungeejumpattractie knapte, waarna hij van 20 meter hoogte ten val kwam. 

De attractie is van verhuurbedrijf Action Events uit Heemstede. In een reactie op het ongeval met een van zijn attracties zegt directeur Gerard Wielingen van Action Events uit Heemstede ‘enorm geschrokken te zijn’. En dat geldt ook voor zijn medewerkers die de Drop Zone bedienden. “Ze waren aangeslagen maar ze hebben alle procedures keurig opgevolgd. Hen treft geen schuld”, weet Wielingen zeker.

De attractie was net voorzien van een door een Amerikaans bedrijf geleverde nieuwe auto-relay, die de deelnemers tijdig moet afremmen bij hun vrije val van grote hoogte. In Balkbrug werden de eerste sprongen gemaakt. Bij de tiende ging het mis omdat de lijn knapte.

Voor Wielingen het een compleet raadsel. Want de attractie was uitvoerig getest en beschikte volgens de directeur van Action Events over alle benodigde certificeringen van keuringsinstantie TUV. Het lijkt volgens hem op een fabrieksfout in de lijn. Onderzoek door de NVWA moet duidelijk maken of Wielingen het gelijk aan zijn zijde heeft. De attractie zal tot die tijd niet worden gebruikt.

Slachtoffer

De man is door de EHBO gestabiliseerd en per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd en was op dat moment bij kennis. Een opgeroepen traumahelikopter bleek niet nodig.

Truckfestijn

Quote

We zijn natuurlijk enorm geschrok­ken. Veel mensen hebben het zien gebeuren.

Woordvoerder Truckfestijn

Het Truckfestijn is een festival voor vrachtwagenchauffeurs en -liefhebbers, dat plaatsvond op een terrein aan de Hoogeveenseweg net buiten Balkbrug. Op het moment van het ongeval waren er ‘enkele honderden’ mensen en vele tientallen vrachtwagens op het terrein. Namens de organisatie van het Truckfestijn zegt Raymon Koggel ‘verbijsterd’ te zijn. “We zijn natuurlijk enorm geschrokken. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Er is meteen een tent voor slachtofferhulp ingericht.”

Festival stil gelegd

Het festival werd stil gelegd en over het verdere verloop was rond 17.00 uur nog niets bekend. “We wachten het advies van de politie en de gemeente af. We hebben hier al die trucks op het terrein staan. Vooraf hadden we afspraken gemaakt over het vertrek. Nu moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dan iedereen veilig naar huis kan.”

Bedrukte sfeer

De sfeer bij de ingang van het festivalterrein was rond 16.45 zeer bedrukt. Een handvol omstanders stond te wachten op een besluit van de organisatie. Niemand wilde een reactie kwijt. “Ik heb het niet zien gebeuren, straks zeg ik iets verkeerd”, zo klinkt het. 

Volledig scherm
© 112 Hardenberg