Wijbrand Pauw deed onderzoek naar overlast door houtstook. Hij verkoopt kachels, maar wil vooral ook de polarisatie in de discussie tegengaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Wijbrand Pauw deed onderzoek naar overlast door houtstook. Hij verkoopt kachels, maar wil vooral ook de polarisatie in de discussie tegengaan. © Rolf Hensel

Cursus kachel stoken gaat mis als anti-stokers het aan de stok krijgen met de ‘leraar’. Nu zijn ze laaiend

Als houtkachelbezitters zorgvuldiger stoken wordt de lucht schoner, is de gedachte achter een cursus die de Gelderse stad Nijmegen aanbiedt. Maar bij de eerste workshop gaat het meten al mis.

12 reacties

 • Benno Kuipers

  1 jaar geleden
  Het is van belang dat de gemeente Nijmegen hun bewoners eerlijk voorlicht. Het zou goed zijn als ook gezondheidsklachten duidelijk worden belicht. Voor stoker als omwonenden. Misschien met longfonds aan hun zijde? Het is heel vervelend voor longpatienten dat hun omgevingslucht wordt gevuld met houtrook. Alhoewel ik de gezelligheid begrijp is houtrook voor de ander funest.
 • Benno Kuipers

  1 jaar geleden
  Bij start van de stooktraining gaf Wybrand Pauw aan een 81 jarige mevrouw te herkennen als milieu activiste. Zij werd verzocht om geen discussie te starten. Dit heeft ze absoluut niet gedaan. Op vragen van "wat is emissie" en "weet u dat er geen veilige ondergrens is voor fijnstof " werd geen antwoord gegeven. Op het RIVM staat duidelijk dat er geen veilige ondergrens is voor fijnstof. Op de vraag weet u dat dat de Zwitserse Stookmethode niet wetenschappelijk is onderbouwd? Geen antwoord
 • Jan Kelder

  1 jaar geleden
  Wat ik geleerd heb van m'n buurman (jaren werkzaam in de houtkap/-stook) dat hout minimaal 2 tot 3 jaar moet drogen voor je het in de kachel stopt en dat gebeurd (bijna) niet meer, ik zie mensen bomen kappen die 1 a 2 weken later de kachel in gaan en dan heb je dus veel meer overlast (rook & stank) !!! Bovendien zijn er mensen die alles in de kachel stoken, ja zelfs in plakken gezaagde SPOORBIELZEN !!!!
 • A.G. de Jong

  1 jaar geleden
  Vuurtje stoken is gezellig, dat is nu eenmaal zo. Maar helaas loopt het vaak de spuigaten uit en in op sommige plekken de stank niet te harden! Hout stoken is inefficiënt, bijzonder milieuonvriendelijk en vooral veroorzaakt het verschrikkelijk veel overlast en problemen voor de gezondheid. Helaas, dat is nu eenmaal zo. Natuurlijk zal goed stoken de overlast flink kunnen verminderen, maar ik ken veel mensen die iedere dag stoken. En dat kan eigenlijk niet meer! Tip: neem een gashaard.
 • Alex van Vliet

  1 jaar geleden
  Rook van een houtkachel ruik je tenminste nog. De rook uit een cv ketel niet. Toch blazen er bij bijna alle huizen, verwarmingsketels schadlelijke en geurloze dampen de lucht in. Verbieden ! En dan nog iets, wat denkt u van uw auto waarvan ik ongevraagd de giftige dampen moet inademen. Verbieden !!