Aangeboden door Allekabels
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Stentor zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Allekabels

De zin en onzin over 4K en geschikte kabels en apparatuur

AllekabelsNu de prijzen van 4K televisies niet zo veel meer verschillen van die van normale HD toestellen en er steeds meer 4K content beschikbaar komt, is het zinvol om de overstap te maken. Of in ieder geval bij de aanschaf van een nieuwe televisie meteen voor 4K te kiezen. Op een groot scherm in 4K resolutie naar een voetbalwedstrijd of Netflix serie kijken, is een oogstrelende ervaring. Als je naar films kijkt, games speelt of gewoon werkt in 4K resolutie, je beeld ziet er fantastisch uit. Alles is ongelooflijk helder en scherp en de kleuren zijn levensecht. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarbij het weinig of geen zin heeft om voor 4K te kiezen. Ook is het belangrijk om de juiste HDMI kabel te kiezen bij een nieuwe 4K set. We leggen hierna uit waar je op moet letten bij de keuze van HDMI kabels voor 4K.

Waarom 4K 4K wordt genoemd

De term 4K is een aanduiding voor het aantal pixels (kleine elektronische blokjes) op een televisiescherm. Bij elk beeld dat op het scherm geprojecteerd wordt, krijgt elke pixel één vaste kleur en lichtsterkte. Dus hoe meer van deze pixels je hebt, hoe gedetailleerder het beeld kan worden opgebouwd. Bij 4K tv zijn er zo’n 8 miljoen minuscule pixels op het scherm, met een resolutie van 3840 pixels in de breedte en 2160 pixels in de hoogte. Deze beeldschermresolutie heeft de naam 4K gekregen omdat er in de breedte ongeveer 4000 pixels zijn (K staat voor 1000 in het internationale stelsel van eenheden). Televisies met een 4K resolutie worden vaak ook als Ultra HD tv’s of UHD tv’s aangeduid. In de meeste woonkamers is de televisie aangesloten op andere apparaten, zoals een streaming box of spelcomputer. Voor dergelijke verbindingen zijn HDMI kabels momenteel de standaard. Met één HDMI kabel wordt alle informatie (beeld, geluid, CEC synchronisatie boodschappen, etc.) van het ene apparaat naar het andere gestuurd. Toch is niet elke HDMI kabel geschikt.

Meer pixels = meer data = meer eisen stellen aan je video of HDMI kabel

Voor een 4K televisie is het uitermate belangrijk dat de video kabel die je aansluit berekend is op de zware eisen van 4K transport. Waarom? Stel dat je je 4K televisie met een HDMI kabel hebt gekoppeld aan een 4K streaming box. De streaming box moet voor elk beeld (elke frame) de digitale informatie over de kleur en helderheid van alle 8 miljoen pixels naar je televisie sturen. Je kunt je voorstellen dat er ongelooflijk veel data door de HDMI kabel zal stromen en dat de HDMI kabel voldoende bandbreedte moet hebben om dit aan te kunnen. Concreet: voor een 4K aansluiting zul je een HDMI kabel met een bandbreedte van minimaal 18 Gigabyte per seconde nodig hebben. Zo voorkom je dat je film juist op het spannendste moment hapert of hangt, omdat niet alle data op tijd voorhanden is. Het is zelfs raadzaam om een HDMI kabel 4K met een bandbreedte van 25 Gbps tot 30 Gbps aan te schaffen. Hierdoor heb je ook bij 4K content met een hogere beeldverversingsfrequentie van 60 frames per seconde nooit last van storingen.

Oudere apparaten met HDMI kabel aansluiten op je nieuwe 4K televisie

Wanneer je overstapt op 4K zul je waarschijnlijk een aantal van je oudere media apparaten willen blijven gebruiken met je nieuwe 4K tv. Bijvoorbeeld de kabelbox, Blu-ray speler of spelcomputer. Voor het aansluiten van deze apparaten kun je gerust de bestaande HDMI kabels gebruiken, omdat het datatransport op oude niveau blijft. Uiteraard kan het geen kwaad om met het oog op de nabije toekomst meteen een 4K HDMI kabel met een riante bandbreedte aan te schaffen. 4K mediaboxen worden namelijk steeds gangbaarder en je zoontje zal voor zijn volgende jaardag mogelijk naar een Sony PS4 Pro of een Microsoft Xbox One X vragen. Beide game consoles ondersteunen 4K resolutie met een beeldverversingsfrequentie van 100 frames per seconde.

Voor oudere apparaten die geen HDMI kabel aansluiting hebben, kun je een HDMI omvormer kopen. Er zijn verschillende plugs, kabels en boxjes op de markt om een VGA-, Scart- of Componentsignaal naar HDMI om te vormen. HDMI omvormers zijn er ook om je mobiele apparaten met een USB- of mini HDMI uitgang te verbinden met de HDMI kabel ingang van je 4K televisie.

Levert 4K altijd beter en mooier beeld op?

Vooraf moet gezegd worden dat het antwoord niet zomaar is te geven. Technisch is er geen twijfel mogelijk: 4K via de juiste HDMI kabel levert betere beelden op. Uit onderzoek blijkt echter dat het menselijk oog niet onder alle omstandigheden in staat is om onderscheid te maken tussen de circa 8 miljoen pixels van 4K en de circa 2 miljoen pixels van de gangbare Full HD 1920 x 1080 beeldresolutie. Dit zou met name gelden voor televisieschermen met een kleinere afmeting. Volgens het onderzoek zou het nagenoeg zinloos zijn om een 4K televisie kleiner dan 50 inch aan te schaffen, tenzij je van plan bent om je luie tv-stoel slechts een meter voor het toestel te plaatsen. Op een normale kijkafstand van ongeveer 3 meter zal je op een 42 inch televisie geen verschil zien tussen 4K resolutie en Full HD resolutie. Ook de kwaliteit van de gebruikte HDMI kabel heeft daar geen zichtbare invloed op.

Nu heb je meteen een goed excuus om een extra groot televisiescherm voor je woonkamer aan te schaffen. Bekijk voetbalwedstrijden op een 80 inch 4K tv, en zie haarscherp welke speler op de linkerflank vrij loopt. Als je in deze machtige resolutie – met de juiste HDMI kabel - naar de film 50 Shades of Grey kijkt, ontdek je zeker tientallen details die je eerder over het hoofd had gezien.