Volledig scherm
Een trein op de Hogesnelheidslijn. © ANP

Gemist? Geld voor snellere treinen uit Zwolle en cel voor misbruik meisje (13) uit Deventer

Jouw regionieuwsBen je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws te volgen? Dit was het nieuws van vrijdag 22 november.

Oost-Nederland wil agenten terug - Voor de beveiliging van rechters, officieren en advocaten moet de Koninklijke Marechaussee worden ingezet. Voor het beveiligen van rechtbanken en justitiegebouwen moeten maar particuliere beveiligingsbedrijven worden ingeschakeld. Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Bruls, de regioburgemeester van Oost-Nederland. De druk op de politie is enorm. De moord op advocaat Derk Wiersum en de strijd tegen de Mocro-maffia betekent een aanslag op de politie. 

Extra geld voor snellere treinen vanuit Zwolle - Het kabinet trekt geld uit om de hsl vast te knopen aan het spoor naar Leeuwarden en Groningen. Bedoeling is dat er vanaf 2023 een gloednieuwe intercityverbinding over de hsl gaat rijden van Breda via Rotterdam en Schiphol naar Zwolle, Leeuwarden en Groningen. De NS gaat hiervoor 99 nieuwe intercity’s inzetten, die zijn besteld bij fabrikant Alstom. De treinen gaan 200 kilometer per uur rijden op het hoge snelheidsspoor en met 160 km/u op de Hanzelijn van Lelystad naar Zwolle. Nu is het maximum daar nog 140 km/u. 

Leerling onwel na gebruik xtc op school - Een 15-jarige leerling van middelbare school Thorbecke in Zwolle is gisteren onwel geraakt door het gebruik van een xtc-pil. Volgens de politie kreeg de tiener die van een 16-jarige schoolgenoot.

Cel voor man die meisje (13) uit Deventer misbruikte - Een veertigjarige Nijmegenaar die een dertienjarig meisje uit Deventer via internet verleidde, haar ophaalde van huis, onbeschermd seks met haar had en filmpjes daarvan doorstuurde met de opmerking dat zij zijn ‘slavinnetje’ was, is veroordeeld tot vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.

Premium-verhaal van de dag

Een heel leven op klompen - Siem Wever kreeg als kleuter door zijn vader en moeder voor het eerst klompjes aangemeten. Nu, zestig jaar later, zweert hij nog altijd bij de houten schoenen. De Hardenberger (64) weet niet anders, kan niet anders en wil niet anders. En als hij bij zijn dementerende vrouw in het verzorgingshuis op bezoek gaat, zorgt dat voor een opleving. ,,De mensen denken aan vroeger.”