Volledig scherm
Özcan Akyol © Marco Okhuizen

Keukentrapje

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Het is tegenwoordig een gepaste gewoonte: na iedere aanslag komt er wel iemand op de proppen met bagatelliserende woorden en die eindigen dan vaak met het argument van het ‘keukentrapje’. Wat ze daarmee bedoelen? Statistisch gezien is de kans groter om thuis tijdens het koken omver te kukelen dan slachtoffer te worden van een terroristische aanslag.

Ik heb de functie van deze sussende woorden nooit begrepen. Feitelijk zullen ze ongetwijfeld kloppen, anders worden ze niet door deskundigen gebezigd, maar de afzenders gaan dan wel voorbij aan de effecten van een lafhartige aanval, die soms aan vele mensen het leven kost.

Gisteren reed een rechts-extremist in op een groep moskeegangers in de Noord-Londense wijk Finsbury Park, dat deed hij met een enorme bestelbus, die hij ergens in Wales had gehuurd. Daarbij viel ten minste één dodelijk slachtoffer - al is niet duidelijk of deze persoon door de aanslag is overleden, of reeds daarvoor in gezondheidsproblemen was geraakt.

Quote

Zij zullen pas stoppen als de samenle­ving uit elkaar wordt gerukt

Het klinkt allemaal als een ver-van-ons-bed-show, maar wat de gebeurtenis in Londen wél heeft veroorzaakt, is dat het onderlinge wantrouwen tussen groepen alleen maar toeneemt. Het keukentrapje is vermoedelijk, op basis van cijfers, veel bedreigender dan fundamentalisten die andersdenkenden haten, maar het heeft niet dezelfde ontwrichtende werking op een samenleving.

Zie alleen deze reactie van De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN): ‘Wij vragen de Nederlandse moslimgemeenschap om haar hoofd koel te houden. Moslims in Nederland moeten zich niet laten provoceren. Dat is precies wat terroristen willen. Zij zullen pas stoppen als de samenleving uit elkaar wordt gerukt. Dat laten wij niet gebeuren.’

Als de daders radicale moslims zijn, werkt het allemaal natuurlijk precies op dezelfde manier: ook dan bestaat het gevaar dat polarisatie verder toeneemt, met als resultaat dat hele bevolkingsgroepen elkaar gaan wantrouwen en het land verscheurd raakt. Maar dan moet het probleem wel erkend worden.

Het keukentrapje is gevaarlijker dan terroristen als het steeds wordt ingezet om een groot maatschappelijk probleem af te zwakken. Het is een laconieke stijlfiguur voor mensen die niet verder willen kijken. Laten we voortaan alle keukentrapjes weg donderen, zonder iemand te bezeren, zodat er een echt debat kan ontstaan.