Windmolens in Zutphen gezien vanaf het Gorsselse platteland. JA21 en de BBB zijn geen voorstanders van grootschalige windmolens op land.
Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens in Zutphen gezien vanaf het Gorsselse platteland. JA21 en de BBB zijn geen voorstanders van grootschalige windmolens op land. © Rob Voss

Meer kerncentrales, minder wolven en windmolens: dit zijn de plannen van BBB en JA21 in de provincies

Ze keren zich tegen het landelijke stikstofbeleid, pleiten voor kernenergie in plaats van windmolens, minder wolven en behoud van lokale tradities. Nieuwkomers JA21 en de BoerBurgerBeweging (BBB) strijden bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart om de gunst van de rechtse kiezer. In de peilingen doen ze het goed, maar waar staan deze partijen eigenlijk voor?

28 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Ik vind kerncentrales belangrijker dan andere energiemogelijkheden ondanks alle bezwaren,we zijn er aan gewend en er is veel ervaring mee opgedaan
 • gerrit de Goeij

  2 maanden geleden
  @ Hendrik Willemsen. Thorium centrales maken wij niet meer mee. Commerciële uitvoeringen op zijn vroegst 2050. En buiten dat, ook met kerncentrales kunnen we ons huidige energieverbruik niet afdekken. Tijd om om te schakelen hebben we de laatste 50 jaar verbruid. Iedere innovatie die een verbetering van onze leefomgeving zou geven hebben we aangegrepen om ons leven nog luxer te maken of meer winst te maken. Of t nu gaat om de hoeveelheid vee, auto's, vliegbewegingen. Het moet snel minder.
 • JS van Katwijk

  2 maanden geleden
  Ik doe niet mee met de waar van de dag partijtjes, ik stem gewoon weer op president Trump.
 • Joost Boswijk

  2 maanden geleden
  @Andre Eggerding: zo’n driekwart van de Nederlandse landbouw wordt geëxporteerd en daarvan gaat bijna 70% naar de EU. Van buiten de EU is export daar naartoe erg moeilijk en vraagt om een enorme papierwinkel. Bovendien bepaalt ‘Brussel’ alles zonder inspraak, er is geen landbouwsubsidie meer en staatssteun is verboden. De export, voor zover nog mogelijk, wordt te duur voor de EU-markt. Dat betekent het einde voor de helft van de Nederlandse landbouw en agro-industrie.
 • Elzo Springer

  2 maanden geleden
  Altijd leuk om te roepen dat je meer kerncentrales wilt, terwijl er maar 3 plekken in Nederland voor zijn aangewezen (met ook genoeg koelwater in de buurt). En nog geen enkele energiemaatschappij dook in dit 'gat in de markt'. Maar goed: BBB zal er wel bij vertellen waar ze dan komen (zonder NIMBY bezwaren) en hoe snel.