Uit nieuwe berekeningen blijkt dat er meer stikstof neerslaat op het Boetelerveld bij Mariënheem dan tot dusver bekend was.
Volledig scherm
PREMIUM
Uit nieuwe berekeningen blijkt dat er meer stikstof neerslaat op het Boetelerveld bij Mariënheem dan tot dusver bekend was. © Ronald Hissink

Meer stikstof in Oost-Nederlandse natuur volgens vernieuwde rekenmethode: ‘Ronduit bizar’

De veronderstelde stikstofneerslag op Oost-Nederlandse natuurgebieden is volgens het RIVM hoger dan tot dusver werd gedacht. Dit blijkt uit de nieuwste versie van het rekenmodel Aerius. Dat wordt gebruikt om de invloed van stikstof op de natuur te berekenen. Voor het verlenen van vergunningen en de aanpak van piekbelasters kan dit gevolgen hebben.

40 reacties

 • A Aalberts

  2 maanden geleden
  Natuurlijk komt er meer stikstof bij. We pompen olie en gas op dat verbranden we en komt ergens terecht waar de natuur er iets mee doet, n.l. Planten laten groeien.
 • Adri Stevens

  2 maanden geleden
  Stikstofrechten worden door Schiphol(Lees Staat der Nederlanden) opgekocht van boeren om meer stikstofuitstoot door vliegtuigen toe te laten. Dus de uitstoot die de boer verkocht wordt door Schiphol met al zijn vliegtuigen weer terug gegooid. Bijkomend dat de wind voor 85% vanuit het Westen naar het Oosten waait krijgt de boer het toch wel weer op zijn land.
 • M.H. van den Brink

  2 maanden geleden
  Dat er meer stikstof op de natuur in Oost- Nederland groter is dan in West-Nederland is logisch. In de Randstad zul je die kwetsbare natuur ook bijna niet aantreffen en dus is het logisch dat dit in de duinen opvalt. Toch wil men over delen van Gelderland en Overijssel laagvlieger vanaf Lelystad-Airport toestaan op de duur, blijkbaar is dat geen probleem. Wie snapt dit nu nog ?
 • R.M. Dubbeld

  2 maanden geleden
  Je kunt verwachten dat de toekomstige rekenmethode weer meer zal aantonen met de daaruit voortvloeiende restricties!
 • Hendrik Willemsen

  2 maanden geleden
  Wat sowieso wel interessant is....ik heb 2 jaar gelden mijn grond laten controleren i.v.m. een moestuin. Ik woon midden tussen de boeren en dicht bij natura 2000 gebieden. Uitkomst stikstof: erg laag! Wil ik groente laten groeien moet er aardig wat stikstof bij....iemand die het snapt?
 1. Gevangenis kopieert liefdesbrieven en kindertekeningen voor gevangenen, in strijd tegen drugs
  PREMIUM
  1

  Gevangenis kopieert liefdes­brie­ven en kinderteke­nin­gen voor gevangenen, in strijd tegen drugs

  Het was kantje boord voor bewakers en gedetineerden in de Almelose gevangenis de Karelskamp. Ze waren gedrogeerd met ‘spice’ en moesten met spoed naar het ziekenhuis. Sindsdien krijgen gevangenen geen originele brieven meer, maar kopieën. Om te voorkomen dat met harddrugs doordrenkt papier in de cellen belandt. De Almelose gevangenis heeft daar het recht toe, oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing.
  Almelo
 2. Een drone van de gemeente boven je hoofd als je ligt te zonnen in de tuin? Dat gebeurt niet, belooft Deventer
  PREMIUM
  7

  Een drone van de gemeente boven je hoofd als je ligt te zonnen in de tuin? Dat gebeurt niet, belooft Deventer

  Een drone boven je tuin om te controleren of de schuur er wel legaal staat? Het besluit van de gemeente Deventer om drones in te zetten bij controles heeft flink wat stof doen opwaaien. Cybersecurity-expert Brenno de Winter vraagt zich af of de gemeente de vliegende camera’s moet willen inzetten, omdat het de ‘persoonlijke levenssfeer raakt’. De gemeente verzekert echter dat Deventenaren écht niet zomaar op beeld worden vastgelegd.
  Deventer