In de stroken langs watergangen mogen boeren na 1 maart niet meer bemesten.
Volledig scherm
PREMIUM
In de stroken langs watergangen mogen boeren na 1 maart niet meer bemesten. © Rob Voss

Onderzoek: duizenden hectares vruchtbare grond in Oost-Nederland buiten werking door regels per 1 maart

Boeren mogen vanaf vandaag geen mest meer uitrijden op stroken grond die grenzen aan sloten en beken. Dat leidt tot minder gewasopbrengst en tot de noodzaak om meer mest tegen hogere kosten naar elders af te voeren. Accountantsbureau Countus berekende eerder dat dit Oost-Nederlandse agrariërs alleen dit jaar een strop oplevert van ruim 10 miljoen euro.

42 reacties

 • L Schoorlemmer

  3 weken geleden
  @Harry. Dank voor uw eerlijke reactie. Het feit dat u niet wist hoeveel mest het gewas krijgt toegediend had ik verwacht. Daar zit veelal de ruis en maakt de discussie polariserend. Als adviseur zou ik u het geheel graag tot in detail uitleggen. Feit is dat gewassen een tekort krijgen aan nutriënten met alle gevolgen van dien. Dat is slecht voor het milieu, het gewas, de burger en de boer. Mocht u interesse hebben in alle in en outs. Met alle plezier zou ik het u willen uitleggen.
 • Harry Besseling

  4 weken geleden
  Aan Dhr L Schoorlemmer, Om te beginnen vindt ik ook dat het een gezamenlijk probleem is en ook gezamenlijk opgelost moet worden, en niet alleen bij de boeren op het bord wordt gelegd. De boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Alleen heb ik het idee dat de boeren niet meer de prijs bepalen, maar de grote supermarktketens, en voedings industrie. Om jou vragen te beantwoorden, moet ik mijn buren vragen naar het aantal kubus wat er uitgereden wordt, en mag. Tot horens
 • L Schoorlemmer

  4 weken geleden
  @Harry Besseling. Zoals verwacht wederom geen onderbouwing van uw kreten. Winst is inderdaad een voorkomende uitdrukking. De boer is tot alles bereid, maar laten we het dan ook gezamenlijk betalen als het een gezamenlijk belang is. U durft de feitelijke discussie niet aan en dus maar weer op de emotietour. Ik vraag u nogmaals beleefd om antwoorden te geven op mijn vragen. Heb een vermoeden dat we dan nog wel eens op dezelfde lijn zitten. En ja, over deze materie heb ik zeker de wijsheid in pacht
 • Harry Besseling

  4 weken geleden
  Aan Dhr Schoorlemmer, Dus als ik het goed begrijp hebben al wetenschappers ongelijk en heb U de wijsheid in pacht. Hoe denkt u dar de natuur er over 30 jaar voor staat als we zo doorgaan. Of moeten onze kinderen en kleinkinderen het maar uitzoeken. We moeten zo leven , dat er voor onze opvolging niet alleen maar puinruimen is, ongeacht het door U veel gebruikte woord ,winst in euro's uitgedrukt.
 • L Schoorlemmer

  4 weken geleden
  @Peter van Andel. Je trekt de conclusie terwijl ik eerst de berekening zou willen zien. Je gaat dan zien dat de hele discussie een broodje aap verhaal is. Niet vreemd overigens met normeringen die in het buitenland 400 keer zo hoog zijn!!!! Concreet dus hier afbreken en aan de andere kant vd grens opbouwen. Onzin vd bovenste plank. Mensen moet zich echt eens technisch in de materie verdiepen en de emotie uitschakelen. Dan kom je tot een eerlijke zinnige discussie.