Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, miljoenen buitgemaakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht, waaronder in Vaassen en Apeldoorn. De actie leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld.
Het regende vrijdagochtend in alle vroegte invallen: van een recyclingsbedrijf in Enschede tot en met een woonwagenkamp in Brabant. Op liefst 72 adressen verspreid over Nederland en België beukte de politie zich hardhandig naar binnen. Het had allemaal te maken met een nieuwe versleutelde telefoondienst die opsporingsdiensten wist te kraken: Exclu. Dat bevestigt de politie nadat het nieuws eerder op vrijdag al uitlekte.
Tijdens de actie stuitte de politie onder andere op een cocaïnewasserij, twee drugslabs en kilo's aan verdovende middelen. De doorzoekingen leverde verder meer dan 4 miljoen euro contant geld op, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens.
Het onderzoek naar de telefoondienst, waarbij criminelen elkaar vertrouwelijke berichten dachten te kunnen sturen, startte in april 2022. Politie en justitie slaagden erin de boel te kraken en konden vijf maanden lang meelezen met wat de gebruikers elkaar stuurden. In dat onderzoek werd samengewerkt met Europese opsporingsdiensten en die uit Italië, Zweden en Frankrijk.
42 aanhoudingen
Het oprollen van de telefoondienst ging vrijdag gepaard met een ongekende ‘klapdag’, waarbij er in totaal 42 mensen werden opgepakt in Nederland. Het gaat daarbij met name om verdachten die Exclu mogelijk gebruikten voor hun criminele activiteiten. Onder de aangehouden personen zitten ook mannen die worden gezien als de eigenaren en beheerders van de telefoondienst.
Over waar er precies allemaal is binnengevallen en wie er is aangehouden, wil de politie weinig prijsgeven. Maar de doorzoekingen doken overal in het land op, met name in Brabant en Oost-Nederland. Zo werden er mannen opgepakt in Vaassen en Apeldoorn. In Enschede viel de politie in alle vroegte binnen op het terrein van een recyclingsbedrijf, en ook een metaalbedrijf in het Gelderse Dodenwaard kreeg een bezoekje. Verder vielen gemaskerde agenten binnen bij een motorzaak in Doetinchem, waarbij er drie motoren in beslag werden gelegd.
Ook in Brabant was het bal vrijdagochtend. Op een van de adressen die de politie in Tilburg doorzocht, woont een prominent ex-lid van motorclub Satudarah. Verder reed een arrestatieteam een auto klem en werd er binnengevallen bij een paardenstal in het nabijgelegen Hilvarenbeek. In Lith werd een woonwagenkamp bezocht en in Steenbergen doorzocht de politie twee naast elkaar gelegen huizen. Volgens getuigen is een van de twee adressen te linken aan een bekende uit het Brabantse drugsmilieu.
In België kregen vijf adressen, met name in de buurt van Turnhout, een bezoekje. Het zou gaan om woningen van Nederlanders, maar er zou niemand zijn aangehouden.
800 euro per half jaar
Exclu is een app die je op een smartphone kunt installeren en bedoeld is om elkaar versleutelde berichten, foto’s of video’s te sturen. Het gebruik ervan komt wel met een fors prijskaartje: elk half jaar betaal je 800 euro om de app te mogen gebruiken. De politie schat dat ongeveer 750 Nederlandstalige mensen Exclu gebruikten, wereldwijd gaat het om grofweg 3000 mensen.
Exclu lijkt de zoveelste criminele telefoondienst die de afgelopen jaren door de opsporingsdiensten ten val is gebracht. Daarbij konden zij ineens honderden miljoenen berichten inzien die criminelen in vertrouwen naar elkaar dachten te sturen. Die berichten spelen in vrijwel elke grote rechtszaak van dit moment een cruciale rol in het bewijs tegen verdachten.
Het begon in 2016 met Ennetcom, waarvan de servers in Canada in beslag werden genomen. In de jaren daarna volgden het eveneens door Nederlanders beheerde PGP Safe (Costa Rica), EncroChat (Frankrijk) en SkyEcc (Frankrijk). In juni 2021 werd bekend dat Amerikaanse opsporingsdiensten aanbieder Anom hadden overgenomen, zodat live kon worden meegelezen.
In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify of Apple Podcast!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM70
Boete van 169 euro voor dit kleine vergrijp? Robert uit Zutphen gaat (bijna) liever de bak in dan dat hij betaalt
Zutphen -
PREMIUMMet video
Ajax-speler Steven Berghuis blij met Sportspullenbank in Apeldoorn: ‘Je wil geen één kind dat ontnemen’
Niemand minder dan Ajax-speler en Oranje-international Steven Berghuis openende samen met wethouder Sunita Biharie vanmiddag de Sportspullenbank in Apeldoorn-Zuid. De ‘bank’ geeft Apeldoorners met een krappe beurs de mogelijkheid om gratis kleding te ontvangen. ,,Dit is een prachtig initiatief.’’Apeldoorn -
Lezers helpen lezers: kentekenplaat kwijt • fiets voor Oekraïense vluchteling gezocht
De ene lezer heeft iets nodig, de ander biedt iets aan. In de rubriek ‘Lezers helpen lezers’ verbindt de Stentor al jaren mensen met vraag en aanbod. Met succes. Nu ook online. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Frankrijk verbiedt e-step voor kinderen tot 14 jaar
Frankrijk verbiedt de elektrische step voor iedereen onder de 14 jaar. Verder gaan de boetes voor overtredingen met de e-step fors omhoog. -
-
-
PREMIUM13
‘Effe een visje halen op Urk’ eindigt voor man uit Ens in een drama: ‘U was een gewaarschuwd mens’
Hij wilde op 10 juni 2021 van Ens naar Urk ‘om effe een visje te halen’. Om van het leven te genieten, zegt de man uit Ens. De viskraam op Urk haalde hij niet. Op de Schokkerringweg bij Nagele botste de man frontaal tegen de auto van de Kamal J. (47), die met te veel drank op achter het stuur zat.Nagele -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerWillem Heerema