Thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Provincie Gelderland wil grond onder woningen kopen zodat huizen betaalbaar worden voor iedereen

Goed nieuws voor mensen met een laag of modaal inkomen die een nieuwbouwhuis willen kopen. De provincie Gelderland is van plan de grond onder duizend huizen aan te schaffen, waardoor ze alleen de stenen zelf nog maar moeten betalen. En dan blijkt een nieuw huis opeens ook goed betaalbaar met een laag salaris.

12 reacties

 • Melle van der Meulen

  1 jaar geleden
  Wim, ik spreek uit ervaring. In Duitsland is er geen cultuur om projectontwikkelaars hun gang maar te laten gaan. Ik woon net over de grens (in Duits Twente) en hier zijn de huizenprijzen 60% van die in Nederland. De grondprijzen liggen nog veel lager. Naast mooier wonen ook lagere woonlasten, lagere belastingen en heffingen, lagere rijksbelastingen zoals wegenbelasting. Minder accijns op zowat alles. Het aantal NL-ers dat hier naar toe komt neemt dagelijks toe. En gelijk hebben ze!
 • Steven Halbertsma

  1 jaar geleden
  Huizen worden met erfpacht NIET voordeliger voor de koper want je betaalt meer erfpacht (ca 3-5%) dan je aan hyptheekrente ( ca 1.5 - 2%) kwijt zou zijn voor de grond. Bovendien verlies je de waardegroei van de grond want die is voor de grondeigenaar. Mijn vader zaliger zei 40 jr geleden al: koop nooit een huis op erfpacht grond.
 • Wim vd Hel

  1 jaar geleden
  Hoe zou het toch komen dat de grondprijzen in Nederland zoveel hoger zijn dan in Duitsland en België ? Hebben de Nederlandse Regering, de Provincies, de Gemeenten en de projectontwikkelaars daar niet de grootste schuld van ? Waarom zijn de huizen in onze omliggende landen anders zoveel goedkoper ? Daar is het veel makkelijker en goedkoper om ergens een lapje grond te kopen en daar zelf en/of in eigen beheer op te bouwen maar dat wordt hier aan alle kanten je zo moeilijk mogelijk gemaakt.
 • W geerdink

  1 jaar geleden
  Gevolg zal zijn dat de huizen, zonder grond dus, ineens weer veel duurder worden omdat er financieringsruimte vrijkomt voor de doelgroep...
 • Marja Vink

  1 jaar geleden
  Kan een mooie constructie zijn Besef wel dat je vervolgens voor zowel de grondwaarde als de huiswaarde aangeslagen voor de WOZ. Het verkrijgen van een hypotheek is wel mogelijk, mits de erfpacht direct wordt afgekocht met de koop van de woning. Voordat je je inschrijft, laat een jurist kijken naar de constructie, dan weet je waar je rekening mee moet houden als je het huis naderhand weer wilt verkopen.