Het aantal geiten in ons land is al decennialang aan het stijgen. Alleen de Q-koorts gooide even roet in het eten.
Volledig scherm
PREMIUM
Het aantal geiten in ons land is al decennialang aan het stijgen. Alleen de Q-koorts gooide even roet in het eten. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Stikstof moet minder, maar aantal geiten in Nederland blijft maar groeien. Hoe zit dat?

VRAAG BIJ HET NIEUWSHet aantal geiten in Nederland is in de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Er zijn wel iets minder koeien, varkens en kippen. Flevoland is de grote uitzondering: daar is het aantal varkens toegenomen met 70 procent. Hoe komt dat?

9 reacties

 • M. Kalse

  2 maanden geleden
  Als er 1 keer een gans overvliegt die wat laat vallen op een gebied ter grootte van 2 voetbalvelden, dan is de grenswaarde van de stikstofdepositie die een boerderij mag veroorzaken bij een natura 2000-gebied bereikt." De stikstofwaanzin in 37 woorden, beschreven door een wetenschapsjournalist op WNL tv. Dit gaat toch helemaal nergens meer over?
 • J.A Keegstra

  2 maanden geleden
  De inwoners in nederland groeien ook. Heel veel stikstof
 • H de Vries

  2 maanden geleden
  @kalse en arends. Dus het gevaarlijke NOx wordt voornamelijk veroorzaakt door de intensieve veehouderij op het platteland en uit kaarten blijkt dat het blijft hangen boven de steden waar de meeste mensen wonen die er ziek van worden. Dus je stoot gif uit op het platteland en dat ademen stadsbewoners in. Dat noem ik een kloof waar wat aan gedaan moet worden.
 • M. Kalse

  2 maanden geleden
  @Andre, bijzonder dat de kaarten over NO2 concentraties op atlasleefomgeving.nl (rijksoverheid) laten zien dat de gemiddelde concentratie in 2020 het hoogst was boven de grote steden in het westen van het land.
 • Geert Arends

  2 maanden geleden
  @M. Kalse. NOx (stikstofoxide) is 35% van de schadelijke stikstofuitstoot. 65% is NH3 (ammoniak). Landbouw is verantwoordelijk voor 87% van de NH3 uitstoot en 7% van de NOx. Wegverkeer 34%NOx en 3% NH3. Industrie 12% NOx en 1 % NH3. (Bron: volkskrant 15-06-22) Hoe je het ook wendt of keert, de landbouw stoot verreweg het meest uit (en we moeten minder vaak de auto pakken).