In Zeewolde wordt een onderstation van Liander uitgebreid om het netwerk in Flevoland klaar te maken voor de toenemende vraag en aanbod van elektriciteit.
Volledig scherm
PREMIUM
In Zeewolde wordt een onderstation van Liander uitgebreid om het netwerk in Flevoland klaar te maken voor de toenemende vraag en aanbod van elektriciteit. © Ruben Schipper Fotografie

Stroomnet piept en kraakt steeds harder: ‘Afstemming ontbreekt’

Het Nederlandse energienetwerk raakt op steeds meer plaatsen overbelast. Door de snelheid waarmee ons land omschakelt van ‘ouderwetse’ naar groene energie (zon, wind), ontstaan er ‘files’ op het stroomnet. Ingrijpen is nodig, zeggen provincies en netbeheerders. 

6 reacties

 • Eric Moll

  1 jaar geleden
  Als je dus maar lang genoeg niks doet als stroomleverancier, waardoor je capaciteitsproblemen krijgt, dan creëer je vanzelf een nieuw verdienmodel. En wat roept Jan Bakker, woordvoerder van Enexis? Die roept dat er voor zonneparken die stroom aanbieden capaciteit genoeg is: "Dat verloopt via heel andere netten." Dus dáár is wél capaciteit genoeg, voor de eigen opgewekte zonnepaneelstroom? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier de kluit groot belazerd wordt. Privémensen zijn de klos.
 • jos zoet

  1 jaar geleden
  Die ergiebedrijven willen zoveel mogelijk zelf produceren (en factureren). Ik hoor ze nooit over swinters de thermostaat een paar graden naar beneden of led lampen plaatsen. Groen denken ,maar wel in hun eigen portemonnee..
 • joyce pierik

  1 jaar geleden
  Het gemiddelde van de teruggeleverd eenergie over de jaren dat je zonnepanelen hebt, en dit in mindering brengen op je energierekening. Is wel zo netjes. We hebben de zonnepanelen niet voor niets aangebracht.
 • Melle van der Meulen

  1 jaar geleden
  Om nog maar te zwijgen van het feit dat 80% van de gestimuleerde elektrificering in NL gebeurt op zwaar vervuilende kolenstroom met kolen uit China en Chili. Wie houdt wie nu totaal voor de gek?
 • Melle van der Meulen

  1 jaar geleden
  Niet alleen de toevoer van groene stroom zorgt voor overbelasting van het nationale net. De modetrend om alles elektrisch te doen, van robotgrasmaaien tot verwarmen, douchen en elektrische fietsen en elektrische auto’s toe, geeft een sterk oplopend stroomverbruik dat door deskundigen al jaren geleden is voorspeld. Maar omdat in NL niet geluisterd wordt, maar geregeerd wordt door politieke emotie, is een ineenstorting dichtbij.