Volledig scherm
Directeur Meiltje de Groot van luchthaven Teuge tijdens de opening van het Kenniscentrum Elektrisch Vliegen Teuge © Emiel Muijderman

‘Teuge’ moet vleugels krijgen als Nederland voorloper wordt in elektrisch vliegen

Nederland moet gidsland worden als het om elektrisch vliegen gaat, vinden coalitiepartijen VVD en D66. Ze vragen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een reeks maatregelen te nemen om de elektrische luchtvaart een impuls te geven. Onder meer vliegveld Teuge moet daarvan gaan profiteren.

Zo moet de minister er samen met provincies voor zorgen dat er elektrische of hybride passagiersvluchten kunnen komen op kleine luchthavens als Teuge, Twente en Breda.

Als elektrisch vliegen na verloop van tijd gebruikelijker wordt, moeten elektrische en hybride vluchten worden uitgezonderd van het maximaal aantal vliegbewegingen op Nederlandse vliegvelden. Daarnaast willen de partijen dat organisaties die met elektrische luchtvaart bezig zijn, de krachten bundelen. De overheid moet deze ‘innovatiecluster’ ondersteunen en coördineren.

,,Elektrisch vliegen is de toekomst”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Nederland kan volgens hem koploper worden, maar moet dan wel “aan de bak om ook onze vliegvelden klaar te stomen”. Die koppositie is ook volgens VVD’er Remco Dijkstra binnen handbereik. “Alle kennis en kunde is aanwezig op onze universiteiten, hogescholen en beroepsopleidingen,’’ aldus het Tweede Kamerlid.

Testvliegtuig

Luchthaven Teuge is al druk bezig met elektrisch vliegen. Het vliegveld opende op 1 februari een Kenniscentrum Elektrisch Vliegen Teuge, in samenwerking met de TU Delft, De Hogeschool van Amsterdam en het Deltion College uit Zwolle. Vorige week ontving het vliegveld gedeputeerden en Kamerleden uit Gelderland om de laatste ontwikkelingen te laten zien waar het mee bezig is. Gedeputeerde Christianne van der Wal stuurde een enthousiast bericht via Twitter: een testvliegtuig dat omgebouwd gaat worden naar een elektrisch vliegtuig!

Op Schiphol kunnen op korte termijn al stappen worden gezet, bijvoorbeeld met elektrisch taxiën. Daarmee kan in totaal zo’n 19 miljoen kilo kerosine worden bespaard, berekenen de coalitiepartijen.