Bij gemeenten doet zich een opvallend probleem voor...
Volledig scherm
Bij gemeenten doet zich een opvallend probleem voor... © Myrthe Effing / Shutterstock

Vrouw staat vaker voor dichte deur bij gemeente dan man: ‘Dit is niet meer van deze tijd’

OnderzoekVrijwel standaard hebben alleen mannen bij gemeenten toegang tot belangrijke privégegevens over hun huishoudens. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Het gaat om informatie die gemeenten digitaal beschikbaar stellen. Het gezaghebbende College voor de Rechten van de Mens vindt dat gemeenten vanuit het oogpunt van gelijke behandeling hun beleid moeten aanpassen.

7 reacties

 • Rob Waaijenberg

  4 maanden geleden
  Dit verhaal speelt in op sentiment en gaat vrijwel geheel voorbij aan de juridische achtergrond van veel genoemde zaken. En de automatisering, die soms zaken makkelijker maak en soms dwingt tot "digitale" keuzes . Er zijn natuurlijk heel simpele oplossingen. Het maakt niet uit op wiens naam een beschikking staat. Als echtpaar kun je gewoon afspreken elkaars digid te gebruiken. Als je die afspraak niet kunt maken is er iets met je huwelijk niet goed, en ligt de schuld niet bij de overheid.
 • Yvonne Veld

  4 maanden geleden
  Robbert: Je weet hoe ambtelijke molens werken. Misschien zijn de medewerkers die daar werken ook wel van die middeleeuwse oeroeboeroe types die nog steeds vinden dat de man het hoofd van het gezin en de samenleving is en dat de vrouw een ondergeschikt iets is met maar 1 recht. Denk dat mensen ook niet zo gauw in het verweer komen tegen dit soort dikke ambtelijke muren. Men is misschien ook wel bang om haar of zijn baan te verliezen. Zijn nog meer vastgeroeste patronen, als salarissen, functies.
 • Eenkhoorn

  4 maanden geleden
  Gemeentes doen na mijn bevindingen hun werk al niet eens goed alles loopt langs elkaar heen, en geven elkaar de schuld of de burger. Maar reagerende op dit bericht vind ik en is mijn mening dat de man en vrouw evenveel recht hebben het is gewoon belachelijk dat dit zo ingesteld kan worden. Een ieder die een digid heeft kan al zijn/haar gegevens daar inzien lijkt mij maar blijkbaar is het anders, gewoon schandalig
 • Robbert Scholten

  4 maanden geleden
  Ik wist niet dat iets middeleeuws als dat nog bestond en dat medewerkers dat nog accepteerden
 • Auke de Jager

  4 maanden geleden
  🤮🤮🤮🤮
 1. Annemiek ontsnapt op nippertje aan brutale hondendieven: ‘Ik dacht maar één ding: wegwezen hier!’
  PREMIUM

  Annemiek ontsnapt op nippertje aan brutale hondendie­ven: ‘Ik dacht maar één ding: wegwezen hier!’

  De Brabantse Annemiek dacht vorige week aan het begin van de avond in alle rust haar honden uit te laten in de wijk Luneven in Boxmeer. Ineens sprong er in de straat waar ze liep een man uit een wit busje. Die kwam direct op haar af. Annemiek dacht nog maar één ding: ‘Wegwezen hier!’ Ze rende met haar hondjes naar het dichtstbijzijnde huis waarvan ze zeker wist dat er iemand thuis was. ,,Daar kon ik gelukkig snel naar binnen.’’