Protesten tegen de komst van 800 vluchtelingen uit Afghanistan in de kazerne in Harskamp.
Volledig scherm
PREMIUM
Protesten tegen de komst van 800 vluchtelingen uit Afghanistan in de kazerne in Harskamp. © Raphael Drent

Waarom verzetten jongeren zich zo fel tegen asielopvang op de Veluwe? ‘Op zondag zit een deel gewoon weer in de kerk’

Vol onbegrip reageerde Nederland op het protest van zo'n 250 Harskampers, dinsdagavond voor de poorten van het schietkamp waar gevluchte Afghanen zijn opgenomen. Wat is hier aan de hand? Onze verslaggever Albert Heller liep uren tussen de jongeren rond en sprak met ze. Een impressie van een avond vol angst en onbegrip. 

18 reacties

 • Willeke Mooi

  1 jaar geleden
  In veel kleine gemeenschappen in Nederland heerst deze cultuur , zeker in het noorden waar men bijna nooit een "buitenlander of Moslim" spreekt. Eigen volk eerst, weg met die enge moslims. Je zal je verbazen hoe erg nare dingen gezegd worden door vaak hetero inheemse mensen. Het is 2021, tolerantie, menslievendheid en inlevingsvermogen is nog steeds ver te zoeken helaas. Je zal zelf maar in een situatie zitten waar je moet vluchten van alles wat je lief is......
 • Reinder Bosch

  1 jaar geleden
  We hebben simpel gezegd veel te veel mensen op aarde. In Nederland is geen huis en geen plek te vinden voor de inheemse bevolking. Deze mensen zijn gedwongen om te emigreren, anders zitten ze nog 30 jaar bij Pa en Ma op zolder. En nu komen er weer duizenden vluchtelingen binnen, die met voorrang de reeds schaars beschikbare woonruimte innemen. Natuurlijk zijn we moreel verplicht deze Afghaanse vluchtelingen te helpen. We hadden gewoon weg moeten blijven uit Afghanistan. Hadden we niets te zoeke
 • Rick Oudleusen

  1 jaar geleden
  Dat we in Nederland een vluchtelingenprobleem hebben is duidelijk, dat heeft heel Europa. Oorlogsvluchtelingen moeten echter wel opgevangen kunnen worden, al dan niet tijdelijk. En dat geldt ook voor Afghanen die zich VOOR ONS hebben ingezet, en daardoor nu in eigen land gevaar lopen. Maar verspreid die door Nederland, en niet met honderden in een klein dorp. Of het nu een hillbilliegat is of niet, de verhouding is zoek.
 • Gia

  1 jaar geleden
  Om je rot te schamen. als wij ooit als volk diep in de problemen zitten hopen we toch ook op hoop en begrip? Tijd dat de kerk deze zondag een beetje opvoedkundige preek gaat geven! Medemenselijkheid is hier ver te zoeken, helaas.
 • A.G. de Jong

  1 jaar geleden
  Het is me een beetje te gemakkelijk om de demonstranten zomaar te veroordelen omdat ze zich verzetten tegen de komst van asielzoekers. Ten eerste is het een klein dorp, dan heeft dat natuurlijk nogal wat impact. En daarnaast zijn er natuurlijk genoeg problemen bekend met overlastgevende asielzoekers, waar de overheid geen actie onderneemt om die het land uit te zetten. Logisch dat er dan groot wantrouwen bestaat tegen de overheid, of dat in dit geval nu terecht is of niet!