Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Zeven bedrijven in pluimveesector op slot na gebruik van giftige stof

Zeven bedrijven in de pluimveesector zijn op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd, naar aanleiding van het gebruik van het giftige fipronil in kippenstallen. Bij vier bedrijven worden bovendien alle eieren teruggehaald die de afgelopen tijd verhandeld zijn, omdat de stof op de eieren zelf is aangetroffen.

Dat maakte de NVWA zojuist bekend. Om hoeveel eieren het gaat en of er eieren in winkels of horeca zijn beland, kan de NVWA nog niet zeggen. Woordvoerder Lex Bender van de NVWA benadrukt dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid: ,,Als je een ei zou eten zoals wij dat hebben aangetroffen, word je daar niet ziek van. Maar het middel hoort niet in eieren, daarom halen we ze terug.’’

De zaak kwam aan het rollen, nadat in België fipronil was aangetroffen. Deze stof is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kippen komt de fipronil in de eieren terecht.

Deze krant maakte vanochtend bekend dat een bloedluisbestrijder uit Gelderland mogelijk fipronil heeft gebruikt. Het gaat om Chickfriend uit Barneveld. Een woordvoerder van Chickfriend bevestigde vanochtend dat het bedrijf onderzocht wordt. Volgens hem liggen de werkzaamheden voorlopig stil. Ook stelt hij dat hij erg verrast is door het NVWA-onderzoek. Kort daarop besloot de zegsman geen enkel commentaar meer te geven. Naar een bloedluisbestrijder loopt volgens het NVWA een strafrechtelijk onderzoek.