19-jarige asielzoeker spoorloos in IJssel bij Kampen, politie vreest dat man is verdronken

update + videoHulpdiensten hebben vanmiddag in Kampen massaal gezocht naar een drenkeling in de IJssel. Ter hoogte van het Van Heutszplein wordt een 19-jarige asielzoeker uit Dronten vermist. De politie vreest dat hij is verdronken.

De asielzoeker zwom met vier vrienden in de IJssel, ter hoogte van het Van Heutszplein. Rond 15.10 uur zagen zijn vrienden hem spartelen, waarna de jongen onder water verdween. Hij bleef lange tijd onder water, waarna de vrienden de hulpdiensten alarmeerden. Die kwamen massaal naar de IJsselkade.

Ondanks de inzet van een helikopter, diverse boten, duikploegen en een hoogwerker was de jongen na tweeënhalf uur nog altijd niet gevonden. Johan Ekkel, teamchef van de politie, liet dan ook weten dat de reddingsoperatie werd omgezet naar een bergingsoperatie. Een ambulance en de traumahelikopter zijn daarop vertrokken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Hulpdiensten kwamen massaal in actie voor de drenkeling in de IJssel bij Kampen. © Persbureau Meter

Om de drenkeling alsnog te vinden verricht een landelijk politieteam onderwaterzoekingen. Bovendien is een dregteam uit Urk in actie gekomen. De IJsselkade bij het Van Heutzplein blijft voorlopig nog dicht.

Scheepvaart

Snel na de melding is het scheepsverkeer op de IJssel stilgelegd. De scheepvaart werd tegen 17.15 hervat. Het is niet bekend of deze nogmaals wordt stilgelegd vanwege het dreggen.

Volledig scherm
De brandweer zoekt in de IJssel bij Kampen naar een persoon die er te water is geraakt. © Wim Schluter
  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.