Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Binnen twee dagen moet Eric Hoogeweg de rekening van 7 euro plus 40 euro boete betalen. © Freddy Schinkel

7euro schuld: 40 euro boete

Zeven euro niet betalen en vervolgens een incasso krijgen van 40 euro; het overkwam binnenstadbewoner Eric Hoogeweg dankzij een niet goed gelezen gemeentelijke brief. ,,Totaal uit verhouding!'', is de conclusie van de getroffen Kampenaar. 

Het verhaal in het kort; Hoogeweg kreeg een rekening voor de afvalstoffen van de gemeente, maar vergat die te betalen. Daarop kreeg hij een herinnering, waarbij het bedrag al was verhoogd met zeven euro herinneringskosten. Hoogeweg betaalde het gevraagde bedrag, maar vergat de zeven euro extra kosten over te maken. ,,Ik vond de brief ook niet erg duidelijk.'' Met als gevolg; een aanmaning van 40 euro en dus een totale rekening van 47 euro. 

Ranzig

Geen goed woord heeft Hogeweg over voor de handelswijze van de gemeente die volgens hem 'zakelijker is dan de meest ranzige financiële organisatie.' Om het geld gaat het hem niet legt hij uit. ,,Ik verbaas me erover dat de gemeente zo'n beleid wil voeren naar de eigen burgers, ik vraag me af of dit formeel wel mag.'' Het antwoord op die vraag weet gemeentewoordvoerder Bertil van Kolthoorn wel; ja, het mag. ,,Bij belastingen gelden 2 wetten; de invorderingswet en de kostenwet. Daarin is geregeld dat bij de invordering van belastingen vaste kosten in rekening worden gebracht. Dat is niet iets wat lokaal is geregeld, dat is gewoon gebaseerd op landelijke wetgeving.'' 

Brief

Naar aanleiding van de klacht heeft de gemeentewoordvoerder nog eens een blik geworpen op de herinneringsbrief die inwoners krijgen als ze niet op tijd betalen. Niks mis mee, is zijn conclusie. ,,Er staan vijf regels tekst op, met de vermelding dat het bedrag al dan niet is voldaan. Sterker nog; op de achterkant staat een heel uitgebreide toelichting.'' Hoogeweg gaat de gevraagde 47 euro dan toch maar betalen, maar heeft volgens de gemeente natuurlijk altijd de mogelijkheid om bezwaar te maken. 

Woordvoerder Van Kolthoorn heeft ook nog een andere tip. ,,Automatische incasso. Dan weet je zeker dat je de betalingen die uitgevoerd moeten worden niet vergeet.''